Macierze - zadania wymagające uzasadnienia

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
aei
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 1 lis 2006, o 18:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz

Macierze - zadania wymagające uzasadnienia

Post autor: aei »

Witam,
oto zadania trudniejsze z macierzy które znalazłem i nie udało mi się rozwiązać.
Jeśli jest ktoś dobry i jest w stanie rozwiązać przynajmniej jedno, to proszę o pomoc :

1. Uzasadnij, że nie istnieją macie rze A i B spełniające warunek AB - BA = I , gdzie I jest macierzą jednostkową

2. Macierze A i B spełniają warunki A^7 = B^7 i A^50 = B^50. Czy A = B ? ( wiadomo, że to jest spełnione gdy A i B są macierzami jednostkowymi ) Odpowiedź uzasadnij.

3. Znajdź wszystkie macierze stopnia 1998 które sspełniają warunki A^1997 = I , A^2000 = I. Odpowiedź Uzasadnij

Z góry dzięki

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ