co trzeba zrobić by taki układ :
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{2}{3} \varphi + \frac{7}{4} \psi = x \\ \frac{2}{3} \varphi + \frac{7}{5} \psi = y \\ \frac{2}{3} \varphi + \frac{7}{6} \psi = z \end{cases}}\)
zapisać w takiej postaci równania płaszczyzny : \(\displaystyle{ A x + B y + C z + D= 0}\)
albo po prostu jak z tego układu narysować płaszczyznę ?
równanie płaszczyzny
-
- Użytkownik
- Posty: 2727
- Rejestracja: 14 paź 2004, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podkarpacie
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 945 razy
równanie płaszczyzny
Z pierwszego wylicz \(\displaystyle{ \varphi}\) (albo dla wygody nawet \(\displaystyle{ \frac23\varphi}\)), wstaw to do drugiego i trzeciego, potem z jednego z tak otrzymanych dwóch równań wylicz \(\displaystyle{ \psi}\), wstaw do drugiego, uporządkuj i już.