Układ równań, macierz

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
mrKajoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 8 paź 2011, o 11:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sztum

Układ równań, macierz

Post autor: mrKajoj »

Proszę o pomoc, nie mam zielonego pojęcia jak się do tego zabrać. gdyby była 2x2, 3x3. 4x4... to bym rozwiązał, ale tej niestety nie potrafie. Czy mógłby ktoś napisać krok po koroku jak to zrobić?

Układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x+2y-z-t = 1\\
x+y+z+3t = 2\\
3x+5y-z+t = 4 \end{cases}}\)
Awatar użytkownika
alfgordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2176
Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 379 razy

Układ równań, macierz

Post autor: alfgordon »

mrKajoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 8 paź 2011, o 11:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sztum

Układ równań, macierz

Post autor: mrKajoj »

Nadal nie moge sobie poradzic, mozesz rozwiazac to rownanie i napisac w jaki sposob to zrobiles?-- 13 paź 2011, o 21:55 --Próbuje z Gaussa... ale ona jest 4x3, więc jak? na wikipedi jest 4x4
AniaR2011
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 13 paź 2011, o 12:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 1 raz

Układ równań, macierz

Post autor: AniaR2011 »

To jest układ równań liniowo zależnych. Wobec tego wydaje mi się, że powinieneś rozwiązać to własnie metodą Gaussa. Na końcu powinna ci wyjść pewna zależność międzi zmiennymi.
joe74
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 727
Rejestracja: 20 wrz 2011, o 17:25
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 112 razy

Układ równań, macierz

Post autor: joe74 »

Robisz metodą Gaussa aż doprowadzasz do postaci np. takiej:

\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccccccc}1&0&0&-3&*&8\\0&1&0&2&*&-6\\0&0&1&4&*&-1\end{array}\right]}\)

gwiazdki symbolizują pionową kreskę - nie wiem jak ją stworzyć.

Mamy wtedy:

\(\displaystyle{ \begin{cases} x - 3t = 8 \\ y + 2t = -6 \\ z + 4t = -1 \end{cases}}\)

i ostatecznie

\(\displaystyle{ \begin{cases} x\left( t\right) = 8 + 3t \\ y\left( t\right) = -6 - 2t \\ z\left( t\right) = -1 - 4t \end{cases} \ \ \ \ \ \Rightarrow \ \ \ \ \ t \in R}\)
ODPOWIEDZ