Rozwiąż układ równań metodą Gaussa

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Awatar użytkownika
Tasioror
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 24 paź 2009, o 13:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował: 1 raz

Rozwiąż układ równań metodą Gaussa

Post autor: Tasioror »

Witam serdecznie potrzebuje pomocy przy tego typu zadaniach lecz chciałbym nie otrzymać gotowego rozwiązania tylko wyjaśnienie jak to zrobić. Z góry serdecznie dziękuję.

Rozwiąż układ równań metodą Gaussa:

a)
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} x+y+2=0\\-2-y+2z=0\\3x+2y-2=0 \end{array}\right.}\)
b)
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} x-y-z=0\\2x+y+2z=0\\-x-2y-3z=0 \end{array}\right.}\)

Z góry dziękuję za odpowiedź.
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

Rozwiąż układ równań metodą Gaussa

Post autor: kropka+ »

Poczytaj na wikipedii, albo zobacz rozwiązanie przykładowego układu równań tutaj:
ODPOWIEDZ