Układ 5 równań

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
maly_yogurt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 25 lis 2006, o 22:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź

Układ 5 równań

Post autor: maly_yogurt »

Witam, mam problem z pewnym przykładem. Na karcie zadań wygląda on następująco:
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l}x+y-z=0\\x-2y+z=0\\x+3y-z=2\\x+z=0\\2x-y+z=1\end{array},
Odp: Układ jest ...

zatem x= ft[\begin{array}{ccc}x\\y\\z\\w\end{array}\right]= ft[\begin{array}{ccc}\end{array}\right]}\)


Z góry dziękuję za wytłumaczenie
Awatar użytkownika
kolanko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1905
Rejestracja: 9 gru 2006, o 14:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łańcut
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 172 razy

Układ 5 równań

Post autor: kolanko »

Cos to chyba zle przepisales bo mi wychodzi metoda podstawiania ze y=0 , z=0 a pozniej wychodzi ze nie ;/
sprawdz jak mozesz
*Kasia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2826
Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin/warszawa
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 482 razy

Układ 5 równań

Post autor: *Kasia »

Zgadzam się z kolanko.

Z:
x+y-z=0
x+3y-z=0
wychodzi, że y=1

Z:
x-2y+z=0
x+z=0
wychodzi, że y=0.

[ Dodano: 19 Styczeń 2007, 10:48 ]
A tak właściwie to po co układ pięciu równań do trzech niewiadomych?
Awatar użytkownika
kolanko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1905
Rejestracja: 9 gru 2006, o 14:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łańcut
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 172 razy

Układ 5 równań

Post autor: kolanko »

Dziekuje Kasiu za potwierdzenie
Cos mi sie tak wlasnie nie widzialo ...
Raz wychodzi tyle raz tyle

*Kasia pisze:[ Dodano: 19 Styczeń 2007, 10:48 ]
A tak właściwie to po co układ pięciu równań do trzech niewiadomych?
Zycie bywa okrutne i nieraz do sklepu masz 2 minuty a idziesz skrotami jakies 2 dni ...
maly_yogurt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 25 lis 2006, o 22:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź

Układ 5 równań

Post autor: maly_yogurt »

Sprawdziłem, i wszystko przepisałem dobrze... Moja Pani Magister do ćwiczeń jest zamotana i pewnie zrobiła błąd W każdym razie wielkie dzięki za pomoc
ODPOWIEDZ