Mam problem z poniższym zadaniem. Dopiero zaczynam w dziedzinie algebry liniowej i nie mam pojęcia jak je rozwiązać. Prosiłbym o rozwiązanie krok po kroku z wyjaśnieniem co skąd się bierze.
Niech G będzie zbiorem wszystkich funkcji \(\displaystyle{ f : R \rightarrow R}\) postaci \(\displaystyle{ f(x) = ax + b}\) gdzie \(\displaystyle{ a, b \in R}\)i \(\displaystyle{ a \neq 0}\).
a) Udowodnić, że G ze składaniem funkcji jako działaniem tworzy grupę.
b) W grupie G obliczyć \(\displaystyle{ (5x + 3) ^{-1} \cdot (3x + 2)}\)
Dodatkowo zadanie drugie:
Ile różnych działań wewnętrznych można określić w zbiorze zawierającym n elementów ? Ile jest takich działań które są dodatkowo przemienne?
Proszę o rozwiązanie zadań krok po kroku, szczególnie zależy mi na tym pierwszym.
Udowodnić że składanie funkcji jako działanie tworzy grupę
Udowodnić że składanie funkcji jako działanie tworzy grupę
a) Sprawdzenie aksjomatów grupy. Zauważ, że elementami G są bijekcje.
Albo inaczej, co wymaga nieco więcej wiedzy. Funkcja odwrotna do funkcji liniowej tez jest liniowa, złożenie funkcji liniowych jest liniowe, więc jeśli \(\displaystyle{ f,g\in G}\), to \(\displaystyle{ fg^{-1}\in G}\), co oznacza, że \(\displaystyle{ G}\) jest podgrupą grupy wszystkich bijekcji \(\displaystyle{ R\to R}\), więc w szczególności grupą.
b) Zadanie jest źle sformułowane, aczkolwiek zrozumiałe. Masz wyznaczyć \(\displaystyle{ f^{-1}g}\), gdzie \(\displaystyle{ f(x)=5x+3}\), a \(\displaystyle{ g(x)=3x+2.}\) W tym celu wyznacz \(\displaystyle{ f^{-1},}\) czyli funkcję odwrotną do \(\displaystyle{ f}\), którą następnie złóż z \(\displaystyle{ g}\).
Albo inaczej, co wymaga nieco więcej wiedzy. Funkcja odwrotna do funkcji liniowej tez jest liniowa, złożenie funkcji liniowych jest liniowe, więc jeśli \(\displaystyle{ f,g\in G}\), to \(\displaystyle{ fg^{-1}\in G}\), co oznacza, że \(\displaystyle{ G}\) jest podgrupą grupy wszystkich bijekcji \(\displaystyle{ R\to R}\), więc w szczególności grupą.
b) Zadanie jest źle sformułowane, aczkolwiek zrozumiałe. Masz wyznaczyć \(\displaystyle{ f^{-1}g}\), gdzie \(\displaystyle{ f(x)=5x+3}\), a \(\displaystyle{ g(x)=3x+2.}\) W tym celu wyznacz \(\displaystyle{ f^{-1},}\) czyli funkcję odwrotną do \(\displaystyle{ f}\), którą następnie złóż z \(\displaystyle{ g}\).
Udowodnić że składanie funkcji jako działanie tworzy grupę
Moge prosic o przyklad rozwiazania? Bo nie bardzo rozumiem jak mam to rozwiazac, przy sprawdzeniu grupy sprawdzalem lacznosc element neutralny i elem. odwrotny poprzez podstawienie do wzoru działania dowolnych a, b, c. Czyli tutaj do wzoru funkcji mam tez podstawiac a, b, c? Prosilbym jednak o rozwiazanie.
Udowodnić że składanie funkcji jako działanie tworzy grupę
Podbijam temat, mógłbyś ktoś przeanalizować rozwiązanie krok po kroku? Nie mogę sobie z tym przypadkiem poradzic a niedlugo kolokwium...