Niestety studiuję w jęz. angielskim. Przytoczę najpierw oryginalną treść:
Find an equation of a hyperbola with foci at F1(-5,0) and F2(5,0) such that the modulus of the difference between the distances of a point on the hyperbola from the two foci is equal 6. Plot this.
Znajdź równanie hiperboli z ogniskami F1(-5,0) F2(5,0) tak że moduł różnicy pomiędzy odległościami od punktów na hiperboli do dwóch ognisk jest równy 6. Sporządź wykres.
Nie mam pojęcia jak rozumieć "moduł różnicy". Przepraszam jeśli są jakieś błędy. Proszę o pomoc.
Znajdź równanie hiperboli
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 10 paź 2011, o 11:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Politechnika Warszawska
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 10 paź 2011, o 11:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Politechnika Warszawska
Znajdź równanie hiperboli
OK, stokrotne dzięki. Wyszło mi coś takiego:
(stosuje oznaczenia z wikipedi)
Więc odległość między wierzchołkami = 6
a=3, c=5, b= \(\displaystyle{ \sqrt{16}=4}\)
\(\displaystyle{ \frac{x^{2}}{a^{2}} - \frac{y^{2}}{b^{2}}=1}\)
czyli:
\(\displaystyle{ \frac{x^{2}}{3^{2}} - \frac{y^{2}}{4^{2}}=1}\)
Czy to jest poprawne?
(stosuje oznaczenia z wikipedi)
Więc odległość między wierzchołkami = 6
a=3, c=5, b= \(\displaystyle{ \sqrt{16}=4}\)
\(\displaystyle{ \frac{x^{2}}{a^{2}} - \frac{y^{2}}{b^{2}}=1}\)
czyli:
\(\displaystyle{ \frac{x^{2}}{3^{2}} - \frac{y^{2}}{4^{2}}=1}\)
Czy to jest poprawne?
Ostatnio zmieniony 10 paź 2011, o 12:34 przez scyth, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .