Witam, mój problem polega na tym, że zrobiłem zadanie, ale nie potrafię ogarnąć czy dobrze zrobiłem.
treść:
wektor \(\displaystyle{ \vec{r}}\) o długości \(\displaystyle{ \vec{r}=|\vec{r}|=10}\) jednostek jest nachylony do osi \(\displaystyle{ 0X}\) pod kątem \(\displaystyle{ \alpha}\). Znaleźć jego rzut na oś \(\displaystyle{ 0x}\) dla: a) \(\displaystyle{ \alpha=45^{\circ}}\) b) \(\displaystyle{ \alpha=60^{\circ}}\) c) \(\displaystyle{ \alpha=120^{\circ}}\)
no i zadanie rozwiązuję wykorzystując wzór
\(\displaystyle{ |\vec{r}|\times\cos\alpha=x}\) i wychodzą mi odpowiedzi:
a) \(\displaystyle{ x=5 \sqrt{2}}\)
b) \(\displaystyle{ x=5}\)
c) \(\displaystyle{ x=5}\)
ale nie jestem pewien tej odpowiedzi c), bo pomyślałem sobie, że rzut się zmienia i zamiast liczyć \(\displaystyle{ \cos120^{\circ}}\) to liczę \(\displaystyle{ \cos60^{\circ}}\), bo \(\displaystyle{ 180^{\circ}-120^{\circ}=60^{\circ}}\)
I moje pytanie jest, czy dobrze sobie przyjąłem, że rzut się zmienia w drugą stronę?
Pozdrawiam!
Rzut Wektora na oś 0X
- mcbob
- Użytkownik
- Posty: 479
- Rejestracja: 15 gru 2008, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poland
- Pomógł: 69 razy
Rzut Wektora na oś 0X
TakPunkworm pisze:I moje pytanie jest, czy dobrze sobie przyjąłem, że rzut się zmienia w drugą stronę?