układ równań - liniowa niezależnosc

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
freevolity
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 110
Rejestracja: 8 paź 2011, o 11:24
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Czestochowa
Podziękował: 12 razy

układ równań - liniowa niezależnosc

Post autor: freevolity »

Dla jakich -k- wektory u,v, i w są liniowo niezależne?
\(\displaystyle{ u[2k,0,k-1], \ v[1,2,-k], \ w[3,1,-1]}\)
zrobiłam układ równań wyglądający tak:
\(\displaystyle{ \begin{cases}
2ka+b+3c=0\\
2b+c=0\\
(k-1)a-kb-c=0
\end{cases}}\)

i nie mam pojęcia jak się zabrać do rozwiązania tego układu...

-- 8 paź 2011, o 17:59 --

przepraszam ale jakoś nie mogę okiełznać LaTeX'a... ;/ w internetowym edytorze równań matematycznych ten kod układu równań był dobry...
Wyjątkowo mam dobry humor i poprawiłam, ale następnym razem już tego nie zrobię.
Lbubsazob
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

układ równań - liniowa niezależnosc

Post autor: Lorek »

Wektory są liniowo niezależne, jak ich kombinacja jest równa 0 wtw gdy wszystkie skalary są równe 0, co jest równoważne temu, że jedynym rozwiązaniem tego układu jest \(\displaystyle{ (a,b,c)=(0,0,0)}\). Kiedy ten ostatni warunek zachodzi?
ODPOWIEDZ