Zbadać parametr

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
pitomski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 5 cze 2011, o 14:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wroclaw
Podziękował: 3 razy

Zbadać parametr

Post autor: pitomski »

\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} px+y+z=2\\x+2y-pz=3\\x+y+2z=2 \end{array}\right.}\)


ma rozwiązanie spełniające warunek \(\displaystyle{ z \le 0}\)

A tego w ogóle nie rozumiem.
Ostatnio zmieniony 7 paź 2011, o 14:47 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

Zbadać parametr

Post autor: miki999 »

Powinno być małe \(\displaystyle{ z}\).
\(\displaystyle{ z}\) jest równe ilorazowi dwóch wyznaczników. Zatem jest ono dodatnie, gdy oba one są dodatnie lub oba ujemne. Lub istnieje nieskończenie wiele rozw.


Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ