Macierze spełniające warunek

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Awatar użytkownika
fon_nojman
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1599
Rejestracja: 13 cze 2009, o 22:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 68 razy
Pomógł: 255 razy

Macierze spełniające warunek

Post autor: fon_nojman »

Znaleźć nieosobliwe macierze \(\displaystyle{ A,B}\) rzeczywiste \(\displaystyle{ 2 \times 2,}\) dodatnio określone o śladzie jeden takie, że \(\displaystyle{ \frac{\langle Av, w\rangle}{\langle Av, v\rangle}=\frac{\langle Bv, w\rangle}{\langle Bv, v\rangle},}\)
gdzie \(\displaystyle{ v,w}\) to baza ortonormalna \(\displaystyle{ \mathbb{R}^2.}\)
marcinz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 370
Rejestracja: 26 sty 2010, o 21:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 53 razy

Macierze spełniające warunek

Post autor: marcinz »

Możesz sprecyzować pytanie? Chodzi Ci o przykład takich macierzy? Wektory \(\displaystyle{ v,w}\) można wybrać czy ma zachodzić dla wszystkich baz (możliwe, że to to samo ale nie przeliczyłem co się dzieje przy zamianie bazy)?
Awatar użytkownika
fon_nojman
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1599
Rejestracja: 13 cze 2009, o 22:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 68 razy
Pomógł: 255 razy

Macierze spełniające warunek

Post autor: fon_nojman »

Może być przykład, tylko taki że \(\displaystyle{ A \neq B.}\) Baza jest dowolna ustalona czyli \(\displaystyle{ A,B}\) będą zależne od bazy.
marcinz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 370
Rejestracja: 26 sty 2010, o 21:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 53 razy

Macierze spełniające warunek

Post autor: marcinz »

Proponuje szukać \(\displaystyle{ A,B}\) w postaci diagonalnej. Niech \(\displaystyle{ A=\begin{bmatrix}a_1 & 0\\ 0& a_2\end{bmatrix}}\). Wybieramy liczby rzeczywiste \(\displaystyle{ a_1,a_2}\) tak, aby \(\displaystyle{ a_1>0,a_2>0}\) (co zapewni dodatnią określoność), \(\displaystyle{ a_1+a_2=1}\) (ślad równy \(\displaystyle{ 1}\)). Podobnie dla \(\displaystyle{ B}\). Dla \(\displaystyle{ v=(1,0),w=(0,1)}\) zachodzą równości \(\displaystyle{ <Av,w>=<(a_1,0),(0,1)>=0=<(b_1,0),(0,1)>=<Bv,w>}\).
Awatar użytkownika
fon_nojman
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1599
Rejestracja: 13 cze 2009, o 22:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 68 razy
Pomógł: 255 razy

Macierze spełniające warunek

Post autor: fon_nojman »

Dla bazy kanonicznej łatwo rozwiązać to nawet w przypadku macierzy niediagonalnych i to wystarczy bo dowolną bazę można sprowadzić do bazy kanonicznej za pomocą macierzy ortogonalnej.
ODPOWIEDZ