Układ równań z trzema niewiadomymi oraz parametrem.

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
rafalarczycki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 16 gru 2010, o 21:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 10 razy

Układ równań z trzema niewiadomymi oraz parametrem.

Post autor: rafalarczycki »

Mam problem z takim zadaniem:

\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&1&2\\-1&1&1\\0&2&3\end{array}\right] \cdot \left[\begin{array}{c}x\\y\\z\end{array}\right]=\left[\begin{array}{c}1-t\\2-2t\\3-t\end{array}\right]}\)

Wyznacznik macierzy A to 0 a jej rząd to 2. Mam to tak policzyć że sprawdzam rząd macierzy [A|b] i dla jakiej wartości parametru t rząd macierzy uzupełnionej będzie równy rzadowi macierzy A?
miodzio1988

Układ równań z trzema niewiadomymi oraz parametrem.

Post autor: miodzio1988 »

Skorzystaj z eliminacji Gaussa
rafalarczycki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 16 gru 2010, o 21:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 10 razy

Układ równań z trzema niewiadomymi oraz parametrem.

Post autor: rafalarczycki »

Dzięki za szybką odpowiedź.

A nie dałoby się tego zrobić przy pomocy twierdzenie Kroneckera-Capellego? Jutro mam kolokwium zaliczeniowe i nie chce teraz brać się za jakieś nowe rzeczy. Z góry dzięki.
miodzio1988

Układ równań z trzema niewiadomymi oraz parametrem.

Post autor: miodzio1988 »

A jak inaczej rząd macierzy wyznaczales?
rafalarczycki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 16 gru 2010, o 21:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 10 razy

Układ równań z trzema niewiadomymi oraz parametrem.

Post autor: rafalarczycki »

Rząd macierzy A to 2. Rząd macierzy [A|B] będzie zależał od wyznacznika minora powstałego po skreśleniu pierwszej kolumny z macierzy uzupełnionej.

Wtedy wyznacznik ten wynosi \(\displaystyle{ -2t}\)

Żeby rząd maceirzy uzupełnionej był równy 2 to wyznacznik macierzy tej wyżej musi być równy zero.

Czyli t=0

?
ODPOWIEDZ