parametry i baza

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Awatar użytkownika
casusrad
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 10 gru 2006, o 20:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: zory

parametry i baza

Post autor: casusrad »

Znalezc taka wartosc parametru \(\displaystyle{ \alpha}\) by ciag \(\displaystyle{ (x_{1}, x_{2}, x_{3})}\) gdzie \(\displaystyle{ x_{1}=(1,2,3), x_{2}=(3,2,1), x_{3}=(4, , 5)}\) , tworzył baze przestrzeni \(\displaystyle{ (R^{3}, R, +, )}\).
myniek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 7 sty 2007, o 15:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Cz-wa / Wa-wa
Pomógł: 3 razy

parametry i baza

Post autor: myniek »

ja bym to zrobił po prostu tak: wektory tworzą bazę wtedy gdy są liniowo niezależne i każdy z nich jest kombinacją liniową pozostałych, więc sprawdziłbym dla jakiego alpha wektory te tworzą kombinację liniową. Poprawcie mnie jeśli się mylę?
pzdr
W_Zygmunt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 545
Rejestracja: 1 wrz 2004, o 22:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 53 razy

parametry i baza

Post autor: W_Zygmunt »

Aby wektory tworzyły bazę przestrzenii muszą być liniowo niezależne, oraz każty wektor przestrzenii musi dać się przedstawić jako kombinacja liniowa wektorów bazy.
Zapytajmy zatem kiedy te wektory będą liniowo zależne (dla jakiej wartości alfa).
Tworzymy macież z wektorów
\(\displaystyle{ \left [\begin{array}{ccc}1&2&3\\ 3&2&1\\ 4&\alpha &5\end{array}\right ]}\)
Liczymy wyznacznik
\(\displaystyle{ DET(\left[\begin{array}{ccc}1&2&3\\ 3&2&1\\ 4&\alpha &5\end{array}\right])\,=\,8\cdot - 36}\)
Wektory będą liniowo zależne gdy wyznacznik będzie równy zero
\(\displaystyle{ \alpha \,=\,\frac{9}{2}}\)
Zatem dla
\(\displaystyle{ \alpha \frac{9}{2}}\)
wektory są liniowo niezależne.
Przedstawiamy dowolny wektor jako kombinację liniową wektorów bazy
\(\displaystyle{ [x,y,z]\,=\,t\cdot [1,2,3] + r\cdot [3,2,1] + s\cdot [4,\alpha,5]}\)
\(\displaystyle{ [x,y,z]\,=\,[3\cdot r + 4\cdot s + t,\alpha\cdot s + 2\cdot r + 2\cdot t,r + 5\cdot s + 3\cdot t]}\)
Rozwiązujemy ten układ równań ze względu na zmienne t,r,s
\(\displaystyle{ [t\,=\, - \frac{ x\cdot (\alpha - 10) + 11\cdot y + z\cdot (8 - 3\cdot ) }{ 4\cdot (2\cdot - 9) },r\,=\,\frac{ x\cdot (3\cdot - 10) - 7\cdot y + z\cdot (8 - ) }{ 4\cdot (2\cdot - 9) },s\,=\, - \frac{ x - 2\cdot y + z }{ 2\cdot - 9 }]}\)
Jak widać, jeśli spełniony jest wrunek
\(\displaystyle{ \alpha \frac{9}{2}}\)
to dla każdych x,y i z, można wyliczyć t,s i r.
ODPOWIEDZ