przedstaw wektor

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
wweronika1991
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 26 wrz 2011, o 13:19
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: gdynia

przedstaw wektor

Post autor: wweronika1991 »

przedstaw wektor \(\displaystyle{ w=(3,2,1)}\) jako kombinację liniową wektorów \(\displaystyle{ x=(2,1,-1), \ y=(1,0,1), \ z=(2,2,-3)}\). bardzo prosze mi pokazac jak sie to rozwiazuje. z gory dziekuje.
Ostatnio zmieniony 26 wrz 2011, o 14:10 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
miodzio1988

przedstaw wektor

Post autor: miodzio1988 »

\(\displaystyle{ w=ax+by+cz}\)

wyznacz te stałe. Problem jest jaki?
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

przedstaw wektor

Post autor: Lbubsazob »

\(\displaystyle{ (3,2,1)=a(2,1,-1)+b(1,0,1)+c(2,2,-3) \\ \\
\begin{cases} 2a+b+2c=3 \\ a+2c=2 \\ -a+b-3c=1 \end{cases}}\)
wweronika1991
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 26 wrz 2011, o 13:19
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: gdynia

przedstaw wektor

Post autor: wweronika1991 »

tak sie to zostawia czy jeszcze cos trzeba z tym zrobic?
miodzio1988

przedstaw wektor

Post autor: miodzio1988 »

rozwiazac trzeba ten uklad rownan
ODPOWIEDZ