Znajdź rozwiązanie układu równań metodą el. Gaussa.
Znajdź rozwiązanie układu równań metodą el. Gaussa.
Witam,
Mam problem z takim zadaniem.
\(\displaystyle{ x-3y+z=0}\)
\(\displaystyle{ 2x+y-2z=-1}\)
\(\displaystyle{ x+4y-3z=-1}\)
\(\displaystyle{ 3x-2y-z=-1}\)
I teraz robiąc metodą gaussa wychodzi mi że rząd numer 3 stanowi same 0.
I co dalej z takim fantem zrobić? Czy mam dążyć żeby ułożyć 0 w trójkąt tak jak powinno to być wg definicji? Czy już z taką macierzą mogę coś dalej zrobić?
Pozdrawiam.
Mam problem z takim zadaniem.
\(\displaystyle{ x-3y+z=0}\)
\(\displaystyle{ 2x+y-2z=-1}\)
\(\displaystyle{ x+4y-3z=-1}\)
\(\displaystyle{ 3x-2y-z=-1}\)
I teraz robiąc metodą gaussa wychodzi mi że rząd numer 3 stanowi same 0.
I co dalej z takim fantem zrobić? Czy mam dążyć żeby ułożyć 0 w trójkąt tak jak powinno to być wg definicji? Czy już z taką macierzą mogę coś dalej zrobić?
Pozdrawiam.
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Znajdź rozwiązanie układu równań metodą el. Gaussa.
Tutaj link z podobnym problemem dla macierzy \(\displaystyle{ 3\times3}\):
https://www.matematyka.pl/262859.htm
https://www.matematyka.pl/262859.htm
Znajdź rozwiązanie układu równań metodą el. Gaussa.
No dobrze. Ale nadal nie wiem do końca jak mam to zrobić u siebie.
Po wykonaniu eliminacji gaussa otrzymuje coś takiego:
\(\displaystyle{ x-3y+z=0}\)
\(\displaystyle{ 7y-4z=-1}\)
I jak z tego układu równań znaleźć rozwiązania? 3 niewiadome a 2 równania.
Po wykonaniu eliminacji gaussa otrzymuje coś takiego:
\(\displaystyle{ x-3y+z=0}\)
\(\displaystyle{ 7y-4z=-1}\)
I jak z tego układu równań znaleźć rozwiązania? 3 niewiadome a 2 równania.
-
- Użytkownik
- Posty: 2911
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 623 razy
Znajdź rozwiązanie układu równań metodą el. Gaussa.
Masz układ nieoznaczony. Przyjmij \(\displaystyle{ x}\) jako parametr.
Znajdź rozwiązanie układu równań metodą el. Gaussa.
Ok i w efekcie otrzymuje takie wyniki:
\(\displaystyle{ y= \frac{4z-1}{7}}\)
\(\displaystyle{ z= \frac{7x+3}{5}}\)
Tak powinno być?
\(\displaystyle{ y= \frac{4z-1}{7}}\)
\(\displaystyle{ z= \frac{7x+3}{5}}\)
Tak powinno być?
-
- Użytkownik
- Posty: 2911
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 623 razy
Znajdź rozwiązanie układu równań metodą el. Gaussa.
Nie do końca. Podstaw za \(\displaystyle{ x}\) na przykład \(\displaystyle{ p}\) i rozwiąż układ dwóch równań.
Znajdź rozwiązanie układu równań metodą el. Gaussa.
Ok. Poprawiłem. Robię tak:
1. Układ równań:
\(\displaystyle{ p-3y+z=0}\)
\(\displaystyle{ 7y-4z=-1}\)
Z drugiego równania uzyskuje:
\(\displaystyle{ z= \frac{7y+1}{4}}\)
Podstawiam to do pierwszego równania i uzyskuje:
\(\displaystyle{ y= \frac{4p+1}{5}}\)
Podstawiam do drugiego równania y i uzyskuje:
\(\displaystyle{ z= \frac{28p+12}{20}}\)
Czyli obie zmienne z i y mam obliczone z parametrem p, który podstawiłem za x. Zgada się?
1. Układ równań:
\(\displaystyle{ p-3y+z=0}\)
\(\displaystyle{ 7y-4z=-1}\)
Z drugiego równania uzyskuje:
\(\displaystyle{ z= \frac{7y+1}{4}}\)
Podstawiam to do pierwszego równania i uzyskuje:
\(\displaystyle{ y= \frac{4p+1}{5}}\)
Podstawiam do drugiego równania y i uzyskuje:
\(\displaystyle{ z= \frac{28p+12}{20}}\)
Czyli obie zmienne z i y mam obliczone z parametrem p, który podstawiłem za x. Zgada się?
-
- Użytkownik
- Posty: 2911
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 623 razy
Znajdź rozwiązanie układu równań metodą el. Gaussa.
\(\displaystyle{ z= \frac{28p+12}{20} =\frac{7p+3}{5}}\)
Do tego jeszcze dopisz:
\(\displaystyle{ x = p}\); gdzie \(\displaystyle{ p \in \mathbb{R}}\)
Do tego jeszcze dopisz:
\(\displaystyle{ x = p}\); gdzie \(\displaystyle{ p \in \mathbb{R}}\)