Macierz rzutu ortogonalnego
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 19 sty 2010, o 20:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
Macierz rzutu ortogonalnego
Witam,
Mam takie zadanko, które próbuje rozwiazac i jakos mi nie wychodzi:
Sa wektory: \(\displaystyle{ \vec{v_1}=(1,1,0,0) \ \vec{v_2}=(1,0,0,1) \ \vec{v_3}=(1,1,-1,1) \ \vec{v_4}=(-1,1,0,1)}\)
i musze zrobic:
a) wyznaczyć macierz rzutu ortogonalnego na przestrzen \(\displaystyle{ Lin(v_3,v_4)}\) rozpieta przez \(\displaystyle{ v_3}\) i \(\displaystyle{ v_4}\)
b) wyznaczyc rzut punktu \(\displaystyle{ q=(1,1,1,1)}\) na przestrzen \(\displaystyle{ Lin(v_3,v_4)}\) i jego odleglosc od przestrzeni \(\displaystyle{ Lin(v_1,v_2)}\)
Bylbym bardzo wdzieczny za jakos odpowiedz, wskazowke jak to rozwiazac.
Dzieki ;]
Mam takie zadanko, które próbuje rozwiazac i jakos mi nie wychodzi:
Sa wektory: \(\displaystyle{ \vec{v_1}=(1,1,0,0) \ \vec{v_2}=(1,0,0,1) \ \vec{v_3}=(1,1,-1,1) \ \vec{v_4}=(-1,1,0,1)}\)
i musze zrobic:
a) wyznaczyć macierz rzutu ortogonalnego na przestrzen \(\displaystyle{ Lin(v_3,v_4)}\) rozpieta przez \(\displaystyle{ v_3}\) i \(\displaystyle{ v_4}\)
b) wyznaczyc rzut punktu \(\displaystyle{ q=(1,1,1,1)}\) na przestrzen \(\displaystyle{ Lin(v_3,v_4)}\) i jego odleglosc od przestrzeni \(\displaystyle{ Lin(v_1,v_2)}\)
Bylbym bardzo wdzieczny za jakos odpowiedz, wskazowke jak to rozwiazac.
Dzieki ;]
Ostatnio zmieniony 16 wrz 2011, o 11:54 przez scyth, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- fon_nojman
- Użytkownik
- Posty: 1599
- Rejestracja: 13 cze 2009, o 22:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 68 razy
- Pomógł: 255 razy
- fon_nojman
- Użytkownik
- Posty: 1599
- Rejestracja: 13 cze 2009, o 22:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 68 razy
- Pomógł: 255 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 19 sty 2010, o 20:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
Macierz rzutu ortogonalnego
juz siedze 2 dni nad tym zadaniem i jakos nie moge poradzic sobie, szukalem w necie cokolwiek i nie wiedzialem ze sa wzory na to, a na wykladzie byly na ten temat z 2 zdania
- fon_nojman
- Użytkownik
- Posty: 1599
- Rejestracja: 13 cze 2009, o 22:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 68 razy
- Pomógł: 255 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 19 sty 2010, o 20:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
Macierz rzutu ortogonalnego
Dzieki zrobilem juz ten podpunkt a) i zrozumialem jak to sie robi, okazalo sie bardzo proste, a masz cos moze na podpunkt b)?
- fon_nojman
- Użytkownik
- Posty: 1599
- Rejestracja: 13 cze 2009, o 22:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 68 razy
- Pomógł: 255 razy
Macierz rzutu ortogonalnego
b) Rzut ortogonalny wektora \(\displaystyle{ q}\) na podprzestrzeń jest wektorem z tej podprzestrzeni położonym najbliżej \(\displaystyle{ q.}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 19 sty 2010, o 20:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
Macierz rzutu ortogonalnego
Dzieki za wskazowke-- 16 wrz 2011, o 18:47 --a moglbys jeszcze jedna podpowiedz podac? ;] bo jakos nie moge dojsc do tego jak to zrobic, bo mniej wiecej wiem o co chodzi ale jak to ugryzc i zapisac
- fon_nojman
- Użytkownik
- Posty: 1599
- Rejestracja: 13 cze 2009, o 22:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 68 razy
- Pomógł: 255 razy
Macierz rzutu ortogonalnego
Wyliczasz \(\displaystyle{ P(q)}\) rzut punktu \(\displaystyle{ q}\) na podprzestrzeń \(\displaystyle{ Lin(v_1,v_2).}\) Odległość będzie wynosiła
\(\displaystyle{ \|P(q)-q\|.}\)
\(\displaystyle{ \|P(q)-q\|.}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 19 sty 2010, o 20:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
Macierz rzutu ortogonalnego
Obliczylem ale chyba jakies bzdury mi wyszly:
\(\displaystyle{ ( \frac{3}{11} , \frac{7}{11} , -\frac{5}{11} , \frac{7}{11} )}\)
a odleglosc:
\(\displaystyle{ \sqrt{ \frac{32}{11} }}\)
Moglbys zerknac na to, bylbym bardzo wdzieczny ;]
\(\displaystyle{ ( \frac{3}{11} , \frac{7}{11} , -\frac{5}{11} , \frac{7}{11} )}\)
a odleglosc:
\(\displaystyle{ \sqrt{ \frac{32}{11} }}\)
Moglbys zerknac na to, bylbym bardzo wdzieczny ;]
- fon_nojman
- Użytkownik
- Posty: 1599
- Rejestracja: 13 cze 2009, o 22:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 68 razy
- Pomógł: 255 razy