Wektor własny

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Amino2009
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 50
Rejestracja: 2 wrz 2009, o 17:35
Płeć: Kobieta

Wektor własny

Post autor: Amino2009 »

Dane są macierze kwadratowe A i B o wymiarach\(\displaystyle{ 3 \times 3}\) i wyrazach rzeczywistych. Wektor v jest jednocześnie wektorem własnym macierzy A i wektorem własnym macierzy B. Dowieść, że wektor v jest wektorem własnym macierzy AB.

\(\displaystyle{ Av=tv\\
Bv=sv\\
(AB)v=A(Bv)=Asv=(Av)s=stv}\)

Czy dla wartości własnej st, v jest wektorem własnym macierzy.
Czy wystarczy takie rozwiązanie?
Ostatnio zmieniony 13 wrz 2011, o 22:29 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
MakCis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1023
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 72 razy
Pomógł: 15 razy

Wektor własny

Post autor: MakCis »

Tak.
ODPOWIEDZ