Wyznacz rozwiązanie ogólne układu równań i dwa szczegółowe.

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
kicken
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 17 mar 2009, o 15:40
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 8 razy

Wyznacz rozwiązanie ogólne układu równań i dwa szczegółowe.

Post autor: kicken »

1.)
\(\displaystyle{ -2x _{2}+x _{3}=0}\)
\(\displaystyle{ x _{1}-2x _{2}+2x _{3}=0}\)
\(\displaystyle{ x _{1}-x _{2}+x _{4}=0}\)
Zacznijmy od tego że nie wiem jak to ugryźć. Cramera tutaj użyć nie mogę bo liczba niewiadomych rożni się od liczby równań. Wychodzi zatem że musi być to układ nieoznaczony, a skoro to układ nieoznaczony to jak mam znaleźć rozwiązania?
2.)
\(\displaystyle{ 3x _{1}+x _{3}=2}\)
\(\displaystyle{ -2x _{1}-x _{2}=1}\)
\(\displaystyle{ 4x _{1}+x _{2}+2x _{3}=5}\)
Tutaj widać z Kroneckera-Capellego że rząd macierzy A jest mniejszy od macierzy U, zatem jest to macierz nieoznacza.
aalmond
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2911
Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 623 razy

Wyznacz rozwiązanie ogólne układu równań i dwa szczegółowe.

Post autor: aalmond »

ad. 1
Policz rząd. Będziesz wiedział ile jest parametrów.
rząd macierzy A jest mniejszy od macierzy U
Jeżeli tak jest, to masz układ sprzeczny
kicken
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 17 mar 2009, o 15:40
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 8 razy

Wyznacz rozwiązanie ogólne układu równań i dwa szczegółowe.

Post autor: kicken »

W pierwszym zadaniu rz=3, jaki jest algorytm postępowania, jakie prawo zastosować?


Oczywiście mi się pokićkało w drugim zadaniu jest rzA=rzU=2 < n=3 nie rzA<rzU
ODPOWIEDZ