układ 3 równań z 4 niewiadomym

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
adaptacja_film
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 26 lip 2011, o 16:51
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 6 razy

układ 3 równań z 4 niewiadomym

Post autor: adaptacja_film »

tak jak w temacie mam do rozwiązania układ 3 równań z 4 niewiadomym i nie moge sobie z tym poradzić.
Wiem, że to raczej nie realne iż ktoś mi go rozwiąże tutaj, ale jeśli mogę chociaż o cenne wskazówki prosić to będę wdzięczna za takowe. Egzamin już tuż tuż, dlatego proszę o jakakolwiek pomoc...
\(\displaystyle{ \begin{cases} 4x-6y+2z+3t=2\\2x-3y+5z+75t=1\\2x-3y-11z-15t=1\end{cases}}\)

Z góry dzięki
Panda
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 342
Rejestracja: 31 maja 2008, o 19:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 26 razy
Pomógł: 28 razy

układ 3 równań z 4 niewiadomym

Post autor: Panda »

Podziel pierwsze równanie przez 2 i chyba będziesz już wiedziała co dalej...

Bądź podstaw \(\displaystyle{ t = 2x - 3y}\), otrzymasz już układ 3 równań i 3 zmiennych.
Awatar użytkownika
Mariusz M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6903
Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1246 razy

układ 3 równań z 4 niewiadomym

Post autor: Mariusz M »

Ja przeniósłbym kolumnę z \(\displaystyle{ y}\) do kolumny wyrazów wolnych
i wtedy np z Cramera
ODPOWIEDZ