Podać przykład macierzy \(\displaystyle{ 3 \times 3}\) rzędu 2, że wektor (1,0,0) jest wektorem własnym odpowiadającym wartości własnej 2, a wektor (0,1,1) jest wektorem własnym odpowiadającym wartości własnej 3.
A więc doszłam do tego, że trzecią wartością własną będzie 0, bo macierz rzędu 2. Skąd mam wziąść wektor własny do macierzy przejścia?
podać przykład macierzy
- fon_nojman
- Użytkownik
- Posty: 1599
- Rejestracja: 13 cze 2009, o 22:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 68 razy
- Pomógł: 255 razy
podać przykład macierzy
Trzeci wektor \(\displaystyle{ v}\) weź dowolny tylko, żeby \(\displaystyle{ v, (1,0,0), (0,1,1)}\) były liniowo niezależne.
- fon_nojman
- Użytkownik
- Posty: 1599
- Rejestracja: 13 cze 2009, o 22:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 68 razy
- Pomógł: 255 razy
podać przykład macierzy
Jest taka własność rzędu macierzy:
Jeżeli macierz \(\displaystyle{ B}\) jest nieosobliwa to \(\displaystyle{ rz(BA)=rz(AB)=rz(A).}\)
Jeżeli macierz \(\displaystyle{ B}\) jest nieosobliwa to \(\displaystyle{ rz(BA)=rz(AB)=rz(A).}\)