równanie macierzowe do rozwiązania

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
armed1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 8 paź 2009, o 23:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: łódź
Podziękował: 1 raz

równanie macierzowe do rozwiązania

Post autor: armed1 »

\(\displaystyle{ A = \begin{bmatrix} 1&2&3\\3&2&1\end{bmatrix} \\
\\
B= \begin{bmatrix} -1\\1\end{bmatrix}}\)



Równanie wygląda w ten sposób \(\displaystyle{ AX=B}\)
Ostatnio zmieniony 7 wrz 2011, o 13:37 przez , łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

równanie macierzowe do rozwiązania

Post autor: miki999 »

Zacznij od określenia wymiarów macierzy \(\displaystyle{ X}\). Następnie ułóż stosowny układ równań i rozwiąż go. W razie problemów pisz.
armed1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 8 paź 2009, o 23:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: łódź
Podziękował: 1 raz

równanie macierzowe do rozwiązania

Post autor: armed1 »

a nie powinienem najpierw odwrócic A?, tylko nie wiem jak się robi macierz odwrotną do takiej nie wymiarowej
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

równanie macierzowe do rozwiązania

Post autor: miki999 »

Nie, macierzy niekwadratowych nie możesz odwracać.
armed1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 8 paź 2009, o 23:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: łódź
Podziękował: 1 raz

równanie macierzowe do rozwiązania

Post autor: armed1 »

to ja nie umiem działac na macierzach
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

równanie macierzowe do rozwiązania

Post autor: miki999 »

Jakie wymiary ma iloczyn dwóch macierzy o wymiarach \(\displaystyle{ a \times b}\) i \(\displaystyle{ b \times c}\)?
ODPOWIEDZ