Rozłożyc wektor c na kierunki wektorów a i b. Zilustrować

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
dzizabel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 5 wrz 2011, o 19:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: koszalin

Rozłożyc wektor c na kierunki wektorów a i b. Zilustrować

Post autor: dzizabel »

Rozłożyć wektor \(\displaystyle{ \vec{ c}=[8,-5]}\) na kierunki wektorów \(\displaystyle{ \vec{b}=[1,2]}\) i \(\displaystyle{ \vec{b}=[-2,3]}\).
Zilustrować. Ma ktoś jakiekolwiek pojęcie jak to zadanie w ogóle ruszyć ? Znalazłam tylko podobne zadanie ale w teorii i to jest rozłożenie wektora na składowe prostopadłe, a te składowe nie są prostopadłe ... i tu się zaczyna problem
Ostatnio zmieniony 5 wrz 2011, o 20:09 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
tometomek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2959
Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 281 razy
Pomógł: 498 razy

Rozłożyc wektor c na kierunki wektorów a i b. Zilustrować

Post autor: tometomek91 »

Może wystarczy dobrać takie \(\displaystyle{ \alpha}\) i \(\displaystyle{ \beta}\), że \(\displaystyle{ \vec{c}=\alpha \vec{a} + \beta \vec{b}}\)? wtedy \(\displaystyle{ \alpha=2}\) i \(\displaystyle{ \beta=-3}\).
ODPOWIEDZ