równania macierzowe

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
agn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 105
Rejestracja: 3 lis 2010, o 19:42
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: gdansk
Podziękował: 31 razy

równania macierzowe

Post autor: agn »

rozwiazac równania macierzowe:



\(\displaystyle{ X* \begin{bmatrix}3&-2&\\5&-4\end{bmatrix}= \begin{bmatrix}-1&2\\-5&6\end{bmatrix}}\)

to jest zadanie z Analizy Matematycznej 9.101, niestety nie wiem jak je rozwiazac.
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

równania macierzowe

Post autor: Lorek »

Masz równanie \(\displaystyle{ X\cdot A=B}\), to jak chcesz znaleźć \(\displaystyle{ X}\)to co musisz zrobić? No pomnożyć przez \(\displaystyle{ A^{-1}}\) czyli u nas przez \(\displaystyle{ \begin{bmatrix}3&-2\\5&-4\end{bmatrix}^{-1}}\).
agn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 105
Rejestracja: 3 lis 2010, o 19:42
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: gdansk
Podziękował: 31 razy

równania macierzowe

Post autor: agn »

dziękuje za pomoc!
ODPOWIEDZ