wartości własne
-
- Użytkownik
- Posty: 654
- Rejestracja: 3 lis 2010, o 17:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 316 razy
- Pomógł: 1 raz
wartości własne
W przestrzeni \(\displaystyle{ V^{2}}\) nad ciałem \(\displaystyle{ (Z_3,+_3,*_3)}\) dane są macierze
\(\displaystyle{ A=\begin{bmatrix}1& 2& \\ 2&1& \end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ B=\begin{bmatrix}1& 1& \\ 2&1& \end{bmatrix}}\)
Znaleźć ich wartości własne
\(\displaystyle{ A=\begin{bmatrix}1& 2& \\ 2&1& \end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ B=\begin{bmatrix}1& 1& \\ 2&1& \end{bmatrix}}\)
Znaleźć ich wartości własne
-
- Użytkownik
- Posty: 654
- Rejestracja: 3 lis 2010, o 17:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 316 razy
- Pomógł: 1 raz
wartości własne
wyliczamy wyznacznik \(\displaystyle{ \begin{vmatrix}1-\lambda& 2 \\ 2&1-\lambda& \end{vmatrix}}\)
i przyrównujemy do zera ale nie wiem jak potem wyliczyć to \(\displaystyle{ \lambda}\)
i przyrównujemy do zera ale nie wiem jak potem wyliczyć to \(\displaystyle{ \lambda}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 654
- Rejestracja: 3 lis 2010, o 17:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 316 razy
- Pomógł: 1 raz
wartości własne
\(\displaystyle{ (1-\lambda)(1-\lambda)-4=0}\)
\(\displaystyle{ 1-\lambda-\lambda+\lambda^{2}-4}\)
\(\displaystyle{ \lambda^{2}-2\lambda-3=0}\)
i jak wylicze pierwiastki to mi nie wychodzi bo w odpowiedzach jest wynik 0 i 2
\(\displaystyle{ 1-\lambda-\lambda+\lambda^{2}-4}\)
\(\displaystyle{ \lambda^{2}-2\lambda-3=0}\)
i jak wylicze pierwiastki to mi nie wychodzi bo w odpowiedzach jest wynik 0 i 2
-
- Użytkownik
- Posty: 5974
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1251 razy
wartości własne
Ale chwila, bo mamy równanie:
\(\displaystyle{ \lambda^{2}-2\lambda-3=0}\)
Ale w \(\displaystyle{ \mathbb{Z}_{3}}\) mamy \(\displaystyle{ 0=3}\), czyli
\(\displaystyle{ \lambda^{2}-2\lambda=0}\)
I stąd właśnie \(\displaystyle{ \lambda=0 \vee \lambda=2}\)
\(\displaystyle{ \lambda^{2}-2\lambda-3=0}\)
Ale w \(\displaystyle{ \mathbb{Z}_{3}}\) mamy \(\displaystyle{ 0=3}\), czyli
\(\displaystyle{ \lambda^{2}-2\lambda=0}\)
I stąd właśnie \(\displaystyle{ \lambda=0 \vee \lambda=2}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 654
- Rejestracja: 3 lis 2010, o 17:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 316 razy
- Pomógł: 1 raz
wartości własne
ale czemu \(\displaystyle{ 0=3}\)???
Ostatnio zmieniony 4 wrz 2011, o 21:43 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 654
- Rejestracja: 3 lis 2010, o 17:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 316 razy
- Pomógł: 1 raz
wartości własne
no wiem że w \(\displaystyle{ \mathbb{Z}_{3}}\) ale nie wiem skąd się wzięło ze \(\displaystyle{ 0=3}\)???
Ostatnio zmieniony 4 wrz 2011, o 21:50 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 5974
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1251 razy
wartości własne
Przede wszystkim \(\displaystyle{ \mathbb{Z}_{3} = \left\{ 0,1,2\right\}}\). Więc tutaj nawet nie ma 3. Są to reszty modulo 3. Więc parząc na liczbę przez modulo 3, widać, że jest to 0
-
- Użytkownik
- Posty: 654
- Rejestracja: 3 lis 2010, o 17:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 316 razy
- Pomógł: 1 raz
wartości własne
anetaaneta1 pisze:\(\displaystyle{ (1-\lambda)(1-\lambda)-4=0}\)
\(\displaystyle{ 1-\lambda-\lambda+\lambda^{2}-4}\)
\(\displaystyle{ \lambda^{2}-2\lambda-3=0}\)
i jak wylicze pierwiastki to mi nie wychodzi bo w odpowiedzach jest wynik 0 i 2
a to tutaj mowinnam mnożyć modulo 3 ???
-
- Użytkownik
- Posty: 654
- Rejestracja: 3 lis 2010, o 17:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 316 razy
- Pomógł: 1 raz
wartości własne
czyli ja powinnam to pomnożyć przez modulo ??? mógłbyś mi pokazać rozwiązanie tego równania ???
-
- Użytkownik
- Posty: 5974
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1251 razy
wartości własne
\(\displaystyle{ (1-\lambda)(1-\lambda)-4=0 \\
(1-\lambda)(1-\lambda)-1=0 \\
(1-\lambda)^{2}-1=0 \\
(1-\lambda-1)(1-\lambda+1)=0 \\
\lambda(2-\lambda)=0 \\
\lambda=0 \vee \lambda=2}\)
(1-\lambda)(1-\lambda)-1=0 \\
(1-\lambda)^{2}-1=0 \\
(1-\lambda-1)(1-\lambda+1)=0 \\
\lambda(2-\lambda)=0 \\
\lambda=0 \vee \lambda=2}\)