Rozwiązać układ równań w zależności od parametru k. Przy obliczaniu wyznaczników wykorzystać rozwinięcie Laplace'a.
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l}
3x - 2y + z = 0\\
\mathbf{k}x - 14y + 15z = 0\\
x - 2y - 2z = 0
\end{array}\right.}\)
Samo równanie nie jest skomplikowane ... tylko że przy wyliczaniu detAx det Ay za całą kolumne podstawimy zera (kolumne uzupelniająca) zatem każdy wyznanik bedzie równy 0? co to oznacza??
Uklad rownan w zależności od parametru - macierze
Uklad rownan w zależności od parametru - macierze
Ostatnio zmieniony 4 wrz 2011, o 16:23 przez szw1710, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Pierwszy post - daruję brak LaTeX-a. Proszę wejść do edycji i zobaczyć poprawny kod.
Powód: Pierwszy post - daruję brak LaTeX-a. Proszę wejść do edycji i zobaczyć poprawny kod.
- Lorek
- Gość Specjalny
- Posty: 7149
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Uklad rownan w zależności od parametru - macierze
To oznacza, że jak istnieje dokładnie jedno rozwiązanie, to jest nim \(\displaystyle{ (0,0,0)}\), co zresztą widać od razu, bo to układ jednorodny. I jeszcze oznacza np. to, że ten układ nigdy nie będzie sprzeczny.