Cześć
Mam takie zadanie:
"Rozwiązać równianie \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&0&-2\\2&-1&1\\3&-1&-2\end{array}\right] \cdot X = \left[\begin{array}{cc}2&-1\\3&7\\5&4\end{array}\right]}\) korzystając z macierzy odwrotnej."
I za bardzo nie wiem jak się za nie wziąć... Bo wzór na macierz odwrotną to: \(\displaystyle{ A^{-1} \cdot W=b}\)
Ale nie rozumiem co mam z tym zrobic... Co jest \(\displaystyle{ A}\) a co jest b ze wzoru? Czy jakoś inaczej to zrobić?
Rozwiązanie równania korzystając z macierzy odwrotnej.
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 16 sty 2011, o 17:51
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 2 razy
Rozwiązanie równania korzystając z macierzy odwrotnej.
Ostatnio zmieniony 3 wrz 2011, o 22:39 przez ares41, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
- Iron_Slax
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 27 sie 2011, o 14:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 7 razy
Rozwiązanie równania korzystając z macierzy odwrotnej.
W twoim przypadku wygląda to tak:
\(\displaystyle{ x= \left[\begin{array}{ccc}1&0&-2\\2&-1&1\\3&-1&-2\end{array}\right]^{-1} \cdot \left[\begin{array}{cc}2&-1\\3&7\\5&4\end{array}\right]}\)
Prawdopodobne wynik to:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}2&3\\1&1\\10&10\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ x= \left[\begin{array}{ccc}1&0&-2\\2&-1&1\\3&-1&-2\end{array}\right]^{-1} \cdot \left[\begin{array}{cc}2&-1\\3&7\\5&4\end{array}\right]}\)
Prawdopodobne wynik to:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}2&3\\1&1\\10&10\end{array}\right]}\)
Ostatnio zmieniony 3 wrz 2011, o 22:39 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot
Powód: Symbol mnożenia to \cdot
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 16 sty 2011, o 17:51
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 2 razy
Rozwiązanie równania korzystając z macierzy odwrotnej.
Dziękuje bardzo Zaraz rozpiszę sobie wszystko i sprawdzę wynik