rzad macierzy
-
- Użytkownik
- Posty: 654
- Rejestracja: 3 lis 2010, o 17:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 316 razy
- Pomógł: 1 raz
rzad macierzy
Wyznaczyć rządy macierzy w zależności od parametru a
\(\displaystyle{ A=\begin{bmatrix}1& 2&-1 &1 \\ 5&1&2 &1 \\ 4&-1&a &0 \\ 3&a&4&-1 \end{bmatrix}}\)
Z góry dzięki
\(\displaystyle{ A=\begin{bmatrix}1& 2&-1 &1 \\ 5&1&2 &1 \\ 4&-1&a &0 \\ 3&a&4&-1 \end{bmatrix}}\)
Z góry dzięki
-
- Użytkownik
- Posty: 2911
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 623 razy
rzad macierzy
Sprowadź macierz do macierzy schodkowej, albo policz wyznacznik stosując rozwinięcie Laplace'a
-
- Użytkownik
- Posty: 654
- Rejestracja: 3 lis 2010, o 17:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 316 razy
- Pomógł: 1 raz
rzad macierzy
ale jak to ma sprowadzić do macierzy schodkowej nie da się a rozwinięcia Laplace'a nie znam
-
- Użytkownik
- Posty: 654
- Rejestracja: 3 lis 2010, o 17:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 316 razy
- Pomógł: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 2911
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 623 razy
rzad macierzy
Korzystając z przekształceń elementarnych wyzeruj elementy w pierwszej kolumnie (drugi, trzeci i czwarty wiersz).
-
- Użytkownik
- Posty: 654
- Rejestracja: 3 lis 2010, o 17:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 316 razy
- Pomógł: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 654
- Rejestracja: 3 lis 2010, o 17:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 316 razy
- Pomógł: 1 raz
rzad macierzy
\(\displaystyle{ A=\begin{bmatrix}1& 2&-1 &1 \\ 0&-9&7 &-4 \\ 0&-9&4+a &-4 \\ 0&-6+a&7&-4 \end{bmatrix}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 654
- Rejestracja: 3 lis 2010, o 17:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 316 razy
- Pomógł: 1 raz
rzad macierzy
\(\displaystyle{ A=\begin{bmatrix}1& 2&-1 &1 \\ 0&-9&7 &-4 \\ 0&0&-3+a &0 \\ 0&3+a&0&0 \end{bmatrix}}\)
I co dalej ???
I co dalej ???
-
- Użytkownik
- Posty: 654
- Rejestracja: 3 lis 2010, o 17:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 316 razy
- Pomógł: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 184
- Rejestracja: 16 cze 2010, o 00:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 80 razy
rzad macierzy
dla a= 3 trzeci wiersz jest zerowy , dla a = -3 czwarty wiersz jest zerowy. Rząd macierzy schodkowej(a taka jest twoja ostatnia macierz dla a= -3) jest równy ilości niezerowych wierszy.