Układ równań 9.61 Krysicki.
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 13 mar 2010, o 18:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 13 razy
Układ równań 9.61 Krysicki.
Witam wszystkich,
Mam problem z zadaniem 9.61 z Krysickiego. Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
Rozwiąż układ równań:
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} x+2y+3z-2t+u=4\\3x+6y+5z-4t+3u=5\\x+2y+7z-4t+u=11\\2x+4y+2z-3t+3u=6 \end{array}}\)
Więc na samym początku tworzę macierz uzupełnioną:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&2&3&-2&1&4\\3&6&5&-4&3&5\\1&2&7&-4&1&11\\2&4&2&-3&3&6\end{bmatrix}}\)
I po odjęciu K1 - 0,5 K2 w pierwszej kolumnie mam same zera i macierz wygląda następująco:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 2&3&-2&1&4\\6&5&-4&3&5\\2&7&-4&1&11\\4&2&-3&3&6\end{bmatrix}}\)
I tutaj mam problem. No bo niezależnie od kolejnych przekształceń X nie będzie uwględniany w dalszych odliczeniach. To jest poprawne rozumowanie? A gdybym zrobił inaczej i odjął od K2 podwojoną K1 to wtedy Y w ogole nie byłby uwględniany. Tak?
Mam problem z zadaniem 9.61 z Krysickiego. Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
Rozwiąż układ równań:
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} x+2y+3z-2t+u=4\\3x+6y+5z-4t+3u=5\\x+2y+7z-4t+u=11\\2x+4y+2z-3t+3u=6 \end{array}}\)
Więc na samym początku tworzę macierz uzupełnioną:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&2&3&-2&1&4\\3&6&5&-4&3&5\\1&2&7&-4&1&11\\2&4&2&-3&3&6\end{bmatrix}}\)
I po odjęciu K1 - 0,5 K2 w pierwszej kolumnie mam same zera i macierz wygląda następująco:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 2&3&-2&1&4\\6&5&-4&3&5\\2&7&-4&1&11\\4&2&-3&3&6\end{bmatrix}}\)
I tutaj mam problem. No bo niezależnie od kolejnych przekształceń X nie będzie uwględniany w dalszych odliczeniach. To jest poprawne rozumowanie? A gdybym zrobił inaczej i odjął od K2 podwojoną K1 to wtedy Y w ogole nie byłby uwględniany. Tak?
-
- Użytkownik
- Posty: 2911
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 623 razy
Układ równań 9.61 Krysicki.
Zawsze przy metodzie Gaussa. Przy liczeniu samego wyznacznika możesz działać zarówno na kolumnach jak i na wierszach.
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 13 mar 2010, o 18:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 13 razy
Układ równań 9.61 Krysicki.
Dziękuję za wskazówkę.
Więc macierz początkowa to :
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&2&3&-2&1&4\\3&6&5&-4&3&5\\1&2&7&-4&1&11\\2&4&2&-3&3&6\end{bmatrix}}\)
Wykonuję W2-3*W1 oraz W4-2*W3
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&2&3&-2&1&4\\0&0&-4&-2&0&-7\\1&2&7&-4&1&11\\0&0&-12&5&1&-16\end{bmatrix}}\)
Następnie W3-W1
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&2&3&-2&1&4\\0&0&-4&-2&0&-7\\0&0&4&-2&0&7\\0&0&-12&5&1&-16\end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&2&3&-2&1&4\\0&0&-4&-2&0&-7\\0&0&4&-2&0&7\\0&0&-12&5&1&-16\end{bmatrix}}\)
Następnie W3 – W2
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&2&3&-2&1&4\\0&0&-4&-2&0&-7\\0&0&-12&5&1&-16\end{bmatrix}}\)
I ostatecznie W3 – 3* W1
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&2&3&-2&1&4\\0&0&-4&-2&0&-7\\0&0&0&-1&0&5\end{bmatrix}}\)
Czy to jest poprawne?
Więc macierz początkowa to :
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&2&3&-2&1&4\\3&6&5&-4&3&5\\1&2&7&-4&1&11\\2&4&2&-3&3&6\end{bmatrix}}\)
Wykonuję W2-3*W1 oraz W4-2*W3
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&2&3&-2&1&4\\0&0&-4&-2&0&-7\\1&2&7&-4&1&11\\0&0&-12&5&1&-16\end{bmatrix}}\)
Następnie W3-W1
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&2&3&-2&1&4\\0&0&-4&-2&0&-7\\0&0&4&-2&0&7\\0&0&-12&5&1&-16\end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&2&3&-2&1&4\\0&0&-4&-2&0&-7\\0&0&4&-2&0&7\\0&0&-12&5&1&-16\end{bmatrix}}\)
Następnie W3 – W2
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&2&3&-2&1&4\\0&0&-4&-2&0&-7\\0&0&-12&5&1&-16\end{bmatrix}}\)
I ostatecznie W3 – 3* W1
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&2&3&-2&1&4\\0&0&-4&-2&0&-7\\0&0&0&-1&0&5\end{bmatrix}}\)
Czy to jest poprawne?
-
- Użytkownik
- Posty: 2911
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 623 razy
Układ równań 9.61 Krysicki.
Błąd przy pierwszym przekształcaniu: wiersz \(\displaystyle{ 2}\), kolumna \(\displaystyle{ 4}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 13 mar 2010, o 18:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 13 razy
Układ równań 9.61 Krysicki.
Po poprwaieniu:
Więc macierz początkowa to :
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&2&3&-2&1&4\\3&6&5&-4&3&5\\1&2&7&-4&1&11\\2&4&2&-3&3&6\end{bmatrix}}\)
Wykonuję W2-3*W1 oraz W4-2*W3
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&2&3&-2&1&4\\0&0&-4&-2&0&-7\\1&2&7&-4&1&11\\0&0&-12&5&1&-16\end{bmatrix}}\)
Następnie W3-W1
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&2&3&-2&1&4\\0&0&-4&2&0&-7\\0&0&4&-2&0&7\\0&0&-12&5&1&-16\end{bmatrix}}\)
Następnie W3 – W2
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&2&3&-2&1&4\\0&0&-4&2&0&-7\\0&0&-12&5&1&-16\end{bmatrix}}\)
I ostatecznie W3 – 3* W2 i W1+W2
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&2&-1&0&1&-3\\0&0&-4&2&0&-7\\0&0&0&-1&1&5\end{bmatrix}}\)
Czy to jest poprawne?[/quote]
Więc macierz początkowa to :
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&2&3&-2&1&4\\3&6&5&-4&3&5\\1&2&7&-4&1&11\\2&4&2&-3&3&6\end{bmatrix}}\)
Wykonuję W2-3*W1 oraz W4-2*W3
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&2&3&-2&1&4\\0&0&-4&-2&0&-7\\1&2&7&-4&1&11\\0&0&-12&5&1&-16\end{bmatrix}}\)
Następnie W3-W1
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&2&3&-2&1&4\\0&0&-4&2&0&-7\\0&0&4&-2&0&7\\0&0&-12&5&1&-16\end{bmatrix}}\)
Następnie W3 – W2
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&2&3&-2&1&4\\0&0&-4&2&0&-7\\0&0&-12&5&1&-16\end{bmatrix}}\)
I ostatecznie W3 – 3* W2 i W1+W2
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&2&-1&0&1&-3\\0&0&-4&2&0&-7\\0&0&0&-1&1&5\end{bmatrix}}\)
Czy to jest poprawne?[/quote]
Ostatnio zmieniony 2 wrz 2011, o 19:50 przez xls, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 13 mar 2010, o 18:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 13 razy
Układ równań 9.61 Krysicki.
Naprawione.
I co dalej? WYchodzą następujące równania?
\(\displaystyle{ "x+2y-z+u=-3" ||||||||||||||||
"-4z+2t=-7"||||||||||||||||||||
"-t+u=5"}\)
I co dalej? WYchodzą następujące równania?
\(\displaystyle{ "x+2y-z+u=-3" ||||||||||||||||
"-4z+2t=-7"||||||||||||||||||||
"-t+u=5"}\)