\(\displaystyle{ P=0.5 \cdot \left|\begin{array}{ccc}x _{1} &y_{1}&1\\x_{2}&y_{2}&1\\x_{3}&y_{3}&1\end{array}\right| \\
\\
A= \left( x_{1},y _{1} \right) \\
B= \left( x_{2},y_{2} \right) \\
C= \left( x_{3} , y_{3} \right)}\)
Zrozumiałem, że potraktowano pole tego trójkąta jako objętość figury dwuwymiarowej, ale w takim razie w trzeciej kolumnie macierzy powinny być zera , a są jedynki. W takim razie jak rozwiązać to zadanie?
Uzasadnić wzór na pole trójkąta ABC
-
- Użytkownik
- Posty: 184
- Rejestracja: 16 cze 2010, o 00:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 80 razy
Uzasadnić wzór na pole trójkąta ABC
Ostatnio zmieniony 26 sie 2011, o 10:08 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Stosuj jedne klamry[latex][/latex] na całe wyrażenie.
Powód: Stosuj jedne klamry
-
- Użytkownik
- Posty: 5974
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1251 razy
Uzasadnić wzór na pole trójkąta ABC
Gdyby potraktowano to jako objętość takiej bryły, to faktycznie byłyby tam zera, bo objętość czegoś takiego to 0. Ja proponuję rozpisać ten wyznacznik i przyrównać do znanych już wzorów na pole
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Uzasadnić wzór na pole trójkąta ABC
Ja bym jeszcze przed rozpisaniem zamienił to na
\(\displaystyle{ 0{,}5\cdot \left|\begin{array}{ccc}x _{1} &y_{1}&1\\x_{2}-x_1&y_{2}-y_1&0\\x_{3}-x_1&y_{3}-y_1&0\end{array}\right|}\).
\(\displaystyle{ 0{,}5\cdot \left|\begin{array}{ccc}x _{1} &y_{1}&1\\x_{2}-x_1&y_{2}-y_1&0\\x_{3}-x_1&y_{3}-y_1&0\end{array}\right|}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 184
- Rejestracja: 16 cze 2010, o 00:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 80 razy
Uzasadnić wzór na pole trójkąta ABC
Rozpisałem ten wyznacznik i wyszło
\(\displaystyle{ x_{1}y_{2} + y_{1}x_{3}+x_{2}y_{3}-y_{2}y_{3}-x_{1}y_{3}-x_{2}y_{1}}\)
Dalej mi to nic nie podpowiada-- 27 sie 2011, o 14:11 --chociaż zaraz... ... ablice.pdf jakby się dobrze przyjrzeć to wychodzi ten wzorek na 6 stronie... który można uzasadnić bez użycia wektorów ( normalnie obliczyć długość podstawy AB, oraz wysokość jako odległość punktu C od prostej AB.)
Dobrze kombinuję?
\(\displaystyle{ x_{1}y_{2} + y_{1}x_{3}+x_{2}y_{3}-y_{2}y_{3}-x_{1}y_{3}-x_{2}y_{1}}\)
Dalej mi to nic nie podpowiada-- 27 sie 2011, o 14:11 --chociaż zaraz... ... ablice.pdf jakby się dobrze przyjrzeć to wychodzi ten wzorek na 6 stronie... który można uzasadnić bez użycia wektorów ( normalnie obliczyć długość podstawy AB, oraz wysokość jako odległość punktu C od prostej AB.)
Dobrze kombinuję?