Witam mam takie zadanie:
Dana jest macierz \(\displaystyle{ A=[i-j] _{i,j=1,2,3.}}\) Prawdą jest, że:
a) \(\displaystyle{ \det A=0}\)
b)Układ równań \(\displaystyle{ AX=\Theta _{3x1}}\) ma dokladnie jedno rzowiazanie
c) macierz A jest antysymetryczna
oraz
Dana jest macierz \(\displaystyle{ A=[i+j] _{i,j=1,2,3.}}\) Prawdą jest, że:
a) \(\displaystyle{ \det A \neq 0}\)
b) Układ równań \(\displaystyle{ AX=\Theta _{3x1}}\) ma rozwiazania niezerowe
c) Macierz A jest symetryczna
Najwiekszy problem sprawia mi interpretacja tego \(\displaystyle{ A=[i-j] _{i,j=1,2,3.}}\) oraz \(\displaystyle{ A=[i+j] _{i,j=1,2,3.}}\). Rozumiem ze jest to macierz 3x3 tylko co oznacza to \(\displaystyle{ i-j}\) oraz \(\displaystyle{ i+j}\)?
Pytanie o macierz
Pytanie o macierz
\(\displaystyle{ j=1=i}\)
Wtedy pierwszy wyraz w pierwszej kolumnie to \(\displaystyle{ 1-1=0}\)
Jaki wydział? Bo takie zadanie gdzieś widziałem.
Wtedy pierwszy wyraz w pierwszej kolumnie to \(\displaystyle{ 1-1=0}\)
Jaki wydział? Bo takie zadanie gdzieś widziałem.
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 12 lut 2011, o 10:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 3 razy
Pytanie o macierz
informatyka, wydział ftims
-- 24 sie 2011, o 15:46 --
czyli kolejny wyraża w \(\displaystyle{ 2}\) kolumnie to będzie \(\displaystyle{ 2-2=0}\)? i w \(\displaystyle{ 3}\) kolumnie \(\displaystyle{ 3-3=0}\)?
-- 24 sie 2011, o 15:46 --
czyli kolejny wyraża w \(\displaystyle{ 2}\) kolumnie to będzie \(\displaystyle{ 2-2=0}\)? i w \(\displaystyle{ 3}\) kolumnie \(\displaystyle{ 3-3=0}\)?
Ostatnio zmieniony 24 sie 2011, o 17:04 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
Pytanie o macierz
Gdzieś mam rozwiązania tego co Ty robisz. Jakbyś chciał to się odezwij na gadu.
Wracając do zadania:
\(\displaystyle{ j=1}\)
\(\displaystyle{ i=2}\)
Taki teraz wyraz możesz sobie obliczyć.
Wracając do zadania:
\(\displaystyle{ j=1}\)
\(\displaystyle{ i=2}\)
Taki teraz wyraz możesz sobie obliczyć.
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 12 lut 2011, o 10:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 3 razy
Pytanie o macierz
Ok dzieki.
A zeby nie robic nowego watku chcialem zapytac jeszcze jak mam zinterpretowac to:
\(\displaystyle{ G= \left\{A \in M _{33} : \det A=0\right\}}\)
Jest to poprostu macierz \(\displaystyle{ 3 \times 3}\) ktorej wyznacznik jest równy zero? Ale nie znamy konkretnych elementow tej macierzy tak?
A zeby nie robic nowego watku chcialem zapytac jeszcze jak mam zinterpretowac to:
\(\displaystyle{ G= \left\{A \in M _{33} : \det A=0\right\}}\)
Jest to poprostu macierz \(\displaystyle{ 3 \times 3}\) ktorej wyznacznik jest równy zero? Ale nie znamy konkretnych elementow tej macierzy tak?
Ostatnio zmieniony 24 sie 2011, o 17:30 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 1106
- Rejestracja: 1 lip 2010, o 15:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: toruń
- Pomógł: 153 razy
Pytanie o macierz
jest to zbiór macierz stopnia \(\displaystyle{ 3}\), których wyznacznik jest równy zero. pozdrawiam!
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 12 lut 2011, o 10:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 3 razy
Pytanie o macierz
Jeszcze jedno pytanie a propos \(\displaystyle{ G= \left\{A \in M _{33} : \det A=0\right\}}\).
Która odpowiedz będzie prawdziwa:
a)Jednorodny układ równań \(\displaystyle{ AX=\Theta _{3x1} \text {, gdzie } A \in G}\), ma dokładnie jedno rozwiązanie
b)Jednorodny układ równań \(\displaystyle{ AX=\Theta _{3x1} \text {, gdzie }A \in G}\), ma rozwiązania niezerowe
Jest jakaś reguła dotycząca tego czy trzeba sprawdzić samemu?
Która odpowiedz będzie prawdziwa:
a)Jednorodny układ równań \(\displaystyle{ AX=\Theta _{3x1} \text {, gdzie } A \in G}\), ma dokładnie jedno rozwiązanie
b)Jednorodny układ równań \(\displaystyle{ AX=\Theta _{3x1} \text {, gdzie }A \in G}\), ma rozwiązania niezerowe
Jest jakaś reguła dotycząca tego czy trzeba sprawdzić samemu?
Ostatnio zmieniony 25 sie 2011, o 11:55 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Wpisujać tekst pomiędzy tagami[latex][/latex] używaj \text{}
Powód: Poprawa wiadomości. Wpisujać tekst pomiędzy tagami