Problem z wynikiem - Równanie macierzowe
Problem z wynikiem - Równanie macierzowe
Cześć, mam problem z równaniem, otóż mój wynik nie zgadza się z odpowiedzią. Być może w którymś miejscu popełniam błąd.
Byłbym wdzięczny gdyby ktoś spróbował rozwiązać równanie i ewentualnie opisać.
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 4&3\\-1&-1\end{bmatrix} - 3I + \begin{bmatrix} 4&3\\-1&-1\end{bmatrix}^{2} + \begin{bmatrix} 4&3\\-1&-1\end{bmatrix} \cdot X^{t} =
\begin{bmatrix} -2&1\end{bmatrix}^{t} \cdot \begin{bmatrix} 3&-1\end{bmatrix}}\)
Byłbym wdzięczny gdyby ktoś spróbował rozwiązać równanie i ewentualnie opisać.
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 4&3\\-1&-1\end{bmatrix} - 3I + \begin{bmatrix} 4&3\\-1&-1\end{bmatrix}^{2} + \begin{bmatrix} 4&3\\-1&-1\end{bmatrix} \cdot X^{t} =
\begin{bmatrix} -2&1\end{bmatrix}^{t} \cdot \begin{bmatrix} 3&-1\end{bmatrix}}\)
Ostatnio zmieniony 21 sie 2011, o 21:20 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenie umieszczaj w jednych klamrach[latex][/latex] . Znak mnożenia to \cdot.
Powód: Całe wyrażenie umieszczaj w jednych klamrach
Problem z wynikiem - Równanie macierzowe
Pokaż jak liczysz to poszukamy błęduCześć, mam problem z równaniem, otóż mój wynik nie zgadza się z odpowiedzią.
Problem z wynikiem - Równanie macierzowe
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&3\\-1&-4\end{bmatrix} + \begin{bmatrix} 13&9\\-3&-2\end{bmatrix} + \begin{bmatrix} 4&3\\-1&-1\end{bmatrix} \cdot X^{t} =
\begin{bmatrix} -6&2\\3&-1\end{bmatrix}
\\
X^{T} = \begin{bmatrix} 1&3\\-1&-4\end{bmatrix} \cdot \begin{bmatrix} -20&-10\\7&5\end{bmatrix}
\\
X= \begin{bmatrix} 1&5\\-8&-10\end{bmatrix}}\)
-- 21 sie 2011, o 21:07 --
\(\displaystyle{ X= \begin{bmatrix} 1&-8\\5&-10\end{bmatrix}}\)
\begin{bmatrix} -6&2\\3&-1\end{bmatrix}
\\
X^{T} = \begin{bmatrix} 1&3\\-1&-4\end{bmatrix} \cdot \begin{bmatrix} -20&-10\\7&5\end{bmatrix}
\\
X= \begin{bmatrix} 1&5\\-8&-10\end{bmatrix}}\)
-- 21 sie 2011, o 21:07 --
\(\displaystyle{ X= \begin{bmatrix} 1&-8\\5&-10\end{bmatrix}}\)
Ostatnio zmieniony 21 sie 2011, o 21:21 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
Problem z wynikiem - Równanie macierzowe
Mnożenie macierzy po równości źle wykonałeś. Jakim cudem Ci takieee coś wyszlo?
Problem z wynikiem - Równanie macierzowe
skorzystałem z
\(\displaystyle{ AX=B\\
X= A^{-1} \cdot B}\)
\(\displaystyle{ AX=B\\
X= A^{-1} \cdot B}\)
Ostatnio zmieniony 21 sie 2011, o 21:21 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
Problem z wynikiem - Równanie macierzowe
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} -2&1\end{bmatrix}^{T} \cdot \begin{bmatrix} 3&-1\end{bmatrix}}\)
Ile takie cudo wynosi?
Ile takie cudo wynosi?
Problem z wynikiem - Równanie macierzowe
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} -6&2\\3&-1\end{bmatrix}}\) ??
Problem z wynikiem - Równanie macierzowe
No to teraz wymnóż poprawnie
edit
A jednak ja znowu zwaliłem. Ten frag jest ok. SOrry
edit
A jednak ja znowu zwaliłem. Ten frag jest ok. SOrry
Problem z wynikiem - Równanie macierzowe
wynik w odp. \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&4\\-6&-4\end{bmatrix}}\)