rozwiaz uklad rownan

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
papra8556
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 16 sie 2011, o 16:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wrocław

rozwiaz uklad rownan

Post autor: papra8556 »

\(\displaystyle{ x _{1}-x _{2}+2 x_{3}-x _{4}=3 \\
-x _{1}+x _{2}+x _{3}=2 \\
-2x _{1}-2x _{2}-x _{3}+x _{4}=-1 \\
3x _{1}-3x _{2}+3x _{3}-2x _{4}=4}\)


mam problem poniewaz \(\displaystyle{ det}\) wyszedl mi \(\displaystyle{ 0}\) i nie wiem co dalej. probowalam zrobic to eliminacja gaussa ale nie udalo mi sie utworzyc maciezy jednostkowej. pomocy
Ostatnio zmieniony 16 sie 2011, o 17:35 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Stosuj jedne tagi [latex] [/latex] na całe wyrażenie. Temat umieszczony w złym dziale.
miodzio1988

rozwiaz uklad rownan

Post autor: miodzio1988 »

No nie powinna wyjśc macierz jednostkowa jak wyznacznik jest równy zero. Gauss i powinien Ci się wyzerować jeden wiersz
papra8556
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 16 sie 2011, o 16:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wrocław

rozwiaz uklad rownan

Post autor: papra8556 »

i tak wlasnie wychodzi. ale wlasnie nie wiem co w tedy musze zrobic bo nie mialam tego badz nie pamietam na zajeciach i nie mam pojecia jak do tego podejsc
miodzio1988

rozwiaz uklad rownan

Post autor: miodzio1988 »

Wtedy traktujesz jedną zmienną jako parametr i wracasz do układu równań
papra8556
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 16 sie 2011, o 16:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wrocław

rozwiaz uklad rownan

Post autor: papra8556 »

ok dzieki
ODPOWIEDZ