Podprzestrzenie liniowe

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
radkow
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 7 sty 2007, o 00:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Drzewica
Podziękował: 8 razy

Podprzestrzenie liniowe

Post autor: radkow »

Kiedy jakiś zbiór jest podprzestrzenią liniową innej? Załóżmy, że mam tak: zbiór L' jest przestrzenią macierzy 2z2 o det=0 a L to przestrzeń wszystkich macierzy 2x2. Czy chodzi tu o to, że bierzemy 2 wektory spełniające warunek przestrzeni L' i gdy po dodaniu nadal go spełniają to L' jest podp. lin. L. Proszę o pomoc to jest dla mnie ważne.
Awatar użytkownika
kuch2r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2302
Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 408 razy

Podprzestrzenie liniowe

Post autor: kuch2r »



\(\displaystyle{ L'=\{A: A\in M_2(K), detA=0\}}\)
Wezmy dwie dowolne macierze \(\displaystyle{ A,B\in L'}\)
Mamy wykazac implikacje:
jesli \(\displaystyle{ A,B\in L'}\) to \(\displaystyle{ A+B\in L'}\)
Implika ta jednak nie jest prawdziwa.
Wezmy macierz \(\displaystyle{ A=\left[ \begin{array}{cc} 1 & 1\\1 & 1 \\ \end{array}\right],B=\left[ \begin{array}{cc} 0 & 0\\0 & 1 \\ \end{array}\right]}\)
Obliczmy nastepnie:
\(\displaystyle{ A+B=\left[ \begin{array}{cc} 1 & 1\\1 & 2 \\ \end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ det(A+B)=1\not=0}\)
A wiec L' nie jest poprzestrzenia...
ODPOWIEDZ