dwuwymiarowe liniowe podprzestrzenie
dwuwymiarowe liniowe podprzestrzenie
Czy istnieją trzy dwuwymiarowe liniowe podprzestrzenie \(\displaystyle{ \mathbb {R}^4}\), takie że przekrój każdych dwóch z nich jest podprzestrzenią zerową? Podaj przykład takich trzech podprzestrzeni (ze sprawdzeniem żądanych własności) albo udowodnij, że takie podprzestrzenie nie istnieją.
-
- Użytkownik
- Posty: 1456
- Rejestracja: 14 gru 2007, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 49 razy
- Pomógł: 198 razy
dwuwymiarowe liniowe podprzestrzenie
\(\displaystyle{ A: \quad \begin{cases} x_1+x_2=0 \\ x_1-x_2+x_3+x_4=0 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ B: \quad \begin{cases} x_1-x_2=0 \\ x_1+x_2+x_3-x_4=0 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ C: \quad \begin{cases} x_3-x_4=0 \\ x_1+x_2+x_3+x_4=0 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ B: \quad \begin{cases} x_1-x_2=0 \\ x_1+x_2+x_3-x_4=0 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ C: \quad \begin{cases} x_3-x_4=0 \\ x_1+x_2+x_3+x_4=0 \end{cases}}\)
dwuwymiarowe liniowe podprzestrzenie
Czy mógłbyś wytłumaczyć dlaczego tak jest? ( dlaczego takie podprzestrzenie)?
-
- Użytkownik
- Posty: 1456
- Rejestracja: 14 gru 2007, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 49 razy
- Pomógł: 198 razy
dwuwymiarowe liniowe podprzestrzenie
Nie wiem, co mam dokładnie wytłumaczyć. Dlaczego te przykłady działają? To nie jest trudne do sprawdzenia. Każda z przestrzeni \(\displaystyle{ A,B,C}\) jest podprzestrzenią czterowymiarowej przestrzeni liniowej opisaną dwoma liniowo niezależnymi równaniami, a więc \(\displaystyle{ \dim A=\dim B=\dim C=4-2=2}\). A to, że \(\displaystyle{ A\cap B=A\cap C=B\cap C=\left\{ \vec0\right\}}\) można sprawdzić badając rozwiązania układów równań złożonych z równań opisujących dane dwie podprzestrzenie. W każdym przypadku jedynym rozwiązaniem jest \(\displaystyle{ x_1=x_2=x_3=x_4=0}\).
Dlaczego akurat takie podprzestrzenie? Bo takie sobie wymyśliłem. A dobierałem je tak, żeby układy równań łatwo się rozwiązywało.
Dlaczego akurat takie podprzestrzenie? Bo takie sobie wymyśliłem. A dobierałem je tak, żeby układy równań łatwo się rozwiązywało.