otóż mam wyznaczyć wzór na odwzorowanie odwrotne dla danego
zakladajac ze do dyspozycji mam:
-wzór na odwzorowanie
-macierz odwzorowania w danych bazach
-oraz informacje ze odwzorowanie jest izomorfizmem
jak wyznaczyc wzor na odwozorwanie odwrotne?
wyznaczyc wzor odwzorowania liniowego odwrotnwgo dla danego
-
- Użytkownik
- Posty: 377
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 15:18
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 1 raz
wyznaczyc wzor odwzorowania liniowego odwrotnwgo dla danego
czyli po prostu wyznaczyc macierz odwrotna do macierzy przeksztalcenia? ale jak dalej z tego otrzymac wzor przeksztalcenia odwrotnego?
Ostatnio zmieniony 4 lip 2011, o 23:50 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
wyznaczyc wzor odwzorowania liniowego odwrotnwgo dla danego
Napisz dokładniej treść zadania, bo nie wiem co masz dane.
Zamiana przekształcenia na macierz w bazach standardowych albo na odwrót, to tylko przepisanie tego samego w inny sposób. Na przykład przekształceniu \(\displaystyle{ f(x,y)=(y,2x+3y)}\) odpowiada macierz
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}0&1\\2&3\end{bmatrix}}\).
Jeśli macierz nie jest w bazach standardowych, to musisz jeszcze zamienić bazy.
Zamiana przekształcenia na macierz w bazach standardowych albo na odwrót, to tylko przepisanie tego samego w inny sposób. Na przykład przekształceniu \(\displaystyle{ f(x,y)=(y,2x+3y)}\) odpowiada macierz
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}0&1\\2&3\end{bmatrix}}\).
Jeśli macierz nie jest w bazach standardowych, to musisz jeszcze zamienić bazy.
-
- Użytkownik
- Posty: 377
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 15:18
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 1 raz
wyznaczyc wzor odwzorowania liniowego odwrotnwgo dla danego
no wlasnie nie mam tresci. ale chodzi mi o sam algorytm.
mam dany wzor na przeksztalcenie liniowe F (izomorfizm) i mam wyznaczyc odwzorowanie dowrotne do niego.
no ja myslalem o tym, zeby wyznaczyc macierz tego odwzorowania w abzie kanonicznej, nastepnie policzyc macierz odwrotna , tylko nie wiem co dalejz robic zeby uzyskac wzór na odwzorowanie odwrotne.
mam dany wzor na przeksztalcenie liniowe F (izomorfizm) i mam wyznaczyc odwzorowanie dowrotne do niego.
no ja myslalem o tym, zeby wyznaczyc macierz tego odwzorowania w abzie kanonicznej, nastepnie policzyc macierz odwrotna , tylko nie wiem co dalejz robic zeby uzyskac wzór na odwzorowanie odwrotne.
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
wyznaczyc wzor odwzorowania liniowego odwrotnwgo dla danego
Słuszne podejście do problemu. Mam nadzieję że z załączonego wyżej przykładu widać, jak zamienić macierz na wzór przekształcenia. Zresztą, jeśli umiesz zamieniać wzór na macierz, to w drugą stronę też?
-
- Użytkownik
- Posty: 807
- Rejestracja: 9 gru 2007, o 14:39
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 181 razy
wyznaczyc wzor odwzorowania liniowego odwrotnwgo dla danego
To akurat był prosty przykład, bo \(\displaystyle{ f: \mathbb{R}^2 \rightarrow \mathbb{R}^2}\).norwimaj pisze: Zamiana przekształcenia na macierz w bazach standardowych albo na odwrót, to tylko przepisanie tego samego w inny sposób. Na przykład przekształceniu \(\displaystyle{ f(x,y)=(y,2x+3y)}\) odpowiada macierz
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}0&1\\2&3\end{bmatrix}}\).
Jeśli macierz nie jest w bazach standardowych, to musisz jeszcze zamienić bazy.
Sprawa może się trochę skomplikować, jeśli weźmiemy przekształcenie np. ze zbioru macierzy 2x2 w zbiór wielomianów stopnia 2, określone jeszcze w bazach niestandardowych.