Mam problem z tym bo nie jestem pewny czy to dobrze robie mam taki układ :
\(\displaystyle{ 2x-y+2z-3w=0}\)
\(\displaystyle{ x+2y-3z+w=1}\)
\(\displaystyle{ 5x+3y-5z+2w=-2}\)
\(\displaystyle{ 3x+y-z-2w=1}\)
No i tak licze sobie Gaussem i kasuje mi sie jeden wiersz no i jest problem bo mam 3 wiersze a 4 niewiadome i nie wiem czy wynik moze być postaci że \(\displaystyle{ z=1+ \frac{10}{3}w}\) czy to sie inaczej robi
Układ równań
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 11 maja 2011, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 1 raz
Układ równań
Jeśli poprzekształcasz układ równań tak że pozostaną Ci 3 wiersze i 4 niewiadome, to musisz wprowadzić parametr i rozwiązanie Twojego układu będzie zależało od niego.
-
- Użytkownik
- Posty: 81
- Rejestracja: 1 paź 2009, o 14:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tuchów
- Podziękował: 2 razy
Układ równań
Ok wyszło mi chyba dobrze :
\(\displaystyle{ z=Q}\)
\(\displaystyle{ w= \frac{3Q}{10}- \frac{3}{10}}\)
\(\displaystyle{ y= \frac{13Q}{10}+ \frac{7}{10}}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{Q}{10}- \frac{7}{10}}\)
\(\displaystyle{ z=Q}\)
\(\displaystyle{ w= \frac{3Q}{10}- \frac{3}{10}}\)
\(\displaystyle{ y= \frac{13Q}{10}+ \frac{7}{10}}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{Q}{10}- \frac{7}{10}}\)