dla jakich wartości parametru a wektor \(\displaystyle{ (-10,15)}\) można przedstawić jako kombinację liniową wektorów \(\displaystyle{ (2,-a), (-6,a ^{2})}\)? Kiedy jest ono jednoznaczne a kiedy nie jest? Podać to przedstawienie.
Ma ktoś pomysł jak to zrobić? i jak odpowiedzieć na pytania?
wektory z parametrem
- miki999
- Gość Specjalny
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
wektory z parametrem
No jeżeli wektory są liniowo niezależne to oczywiście jest prawda. Dodatkowo kiedy jeden z wektorów jest postaci \(\displaystyle{ \alpha (-10,15)}\).
Nie jest jednoznaczne, wtedy gdy oba wektory będą postaci \(\displaystyle{ \alpha (-10,15)}\).
Nie jest jednoznaczne, wtedy gdy oba wektory będą postaci \(\displaystyle{ \alpha (-10,15)}\).