Przekształcenie liniowe \(\displaystyle{ F: R^3->R^2}\) określamy następująco:
\(\displaystyle{ F((x,y,z))=(x+2y,z-2y)}\)
Znaleźć macierz przekształcenia \(\displaystyle{ F}\) w bazach kanonicznych, a następnie w bazach:
\(\displaystyle{ A=((2,1,1),(1,1,2),(1,1,1))}\) i \(\displaystyle{ B=((1,1),(1,2))}\)
Macierz przekształcenia liniowego.
-
- Użytkownik
- Posty: 97
- Rejestracja: 11 gru 2007, o 22:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kraków
- Podziękował: 68 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 97
- Rejestracja: 11 gru 2007, o 22:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kraków
- Podziękował: 68 razy
Macierz przekształcenia liniowego.
Nie wiem jak zrobić to zadanie.
Mam przyjąć, że:
\(\displaystyle{ E_{1}=((1,0,0),(0,1,0)(0,0,1))}\)
\(\displaystyle{ E_{2}=((1,0),(0,1))}\)
?
\(\displaystyle{ M^{B} _{E1}= \left[\begin{array}{ccc}1&1\\1&2\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ M^{A} _{E2}= \left[\begin{array}{ccc}2&1&1\\1&1&2\\1&1&1\end{array}\right]}\)
?
\(\displaystyle{ M^{E1} _{E2}=M^{A} _{E2} \cdot M^{B} _{A}(f) \cdot M^{E1} _{B}}\)
Nie wiem jak wyznaczyć \(\displaystyle{ M^{B} _{A}(f)}\)
\(\displaystyle{ M^{B} _{A}(f)= M_{A}((3,-2),(3,-4))}\)-> tu przyjąłem, że z=0.
?
Mam przyjąć, że:
\(\displaystyle{ E_{1}=((1,0,0),(0,1,0)(0,0,1))}\)
\(\displaystyle{ E_{2}=((1,0),(0,1))}\)
?
\(\displaystyle{ M^{B} _{E1}= \left[\begin{array}{ccc}1&1\\1&2\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ M^{A} _{E2}= \left[\begin{array}{ccc}2&1&1\\1&1&2\\1&1&1\end{array}\right]}\)
?
\(\displaystyle{ M^{E1} _{E2}=M^{A} _{E2} \cdot M^{B} _{A}(f) \cdot M^{E1} _{B}}\)
Nie wiem jak wyznaczyć \(\displaystyle{ M^{B} _{A}(f)}\)
\(\displaystyle{ M^{B} _{A}(f)= M_{A}((3,-2),(3,-4))}\)-> tu przyjąłem, że z=0.
?
-
- Użytkownik
- Posty: 97
- Rejestracja: 11 gru 2007, o 22:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kraków
- Podziękował: 68 razy
Macierz przekształcenia liniowego.
Nie mam pojęcia (na \(\displaystyle{ (1,0)}\)?), czy to co napisałem powyżej jest dobrze?
\(\displaystyle{ E_1=((1,0),(2,-2),(0,1))}\)?
\(\displaystyle{ E_1=((1,0),(2,-2),(0,1))}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 97
- Rejestracja: 11 gru 2007, o 22:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kraków
- Podziękował: 68 razy
Macierz przekształcenia liniowego.
Czyli
\(\displaystyle{ M^{E1} _{E2}=\left[\begin{array}{ccc}1&2&0\\0&-2&1\end{array}\right] \cdot \left[\begin{array}{ccc}1&2\\0&-2\end{array}\right]}\)
?
Nie wiem, niech ktoś napisze jak zrobić to zadanie.
-- 26 czerwca 2011, 12:05 --
Ktoś się podejmie?
-- 27 czerwca 2011, 15:51 --
A może jednak ktoś?-- 28 czerwca 2011, 18:31 --Proszę.
\(\displaystyle{ M^{E1} _{E2}=\left[\begin{array}{ccc}1&2&0\\0&-2&1\end{array}\right] \cdot \left[\begin{array}{ccc}1&2\\0&-2\end{array}\right]}\)
?
Nie wiem, niech ktoś napisze jak zrobić to zadanie.
-- 26 czerwca 2011, 12:05 --
Ktoś się podejmie?
-- 27 czerwca 2011, 15:51 --
A może jednak ktoś?-- 28 czerwca 2011, 18:31 --Proszę.