uklad rownan z 4 niewiadomymi

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
norbi123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 74
Rejestracja: 19 lut 2008, o 19:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jarocin
Podziękował: 21 razy

uklad rownan z 4 niewiadomymi

Post autor: norbi123 »

Mam do rozwiązania następujący uklad równan

\(\displaystyle{ \begin{cases} x-2y+z+u=1 \\ x-2y+z-u=-1 \\ x-2y+z+5u=5 \end{cases}}\)

No i wszystko niby ladnie uklad nie jest sprzeczny bo rzad macieczy rowny jest macierzy uzupelnionej=3
no i robie ze k=u jest parametrem. Obliczam w pierwszym x i podstawiam do obu pozostałych tylko tam mi sie wszystko zeruje. wychodzi tylko u=1. Co powinienem obliczyc zeby wyliczyc x,y,z bo nie mam pomyslu?
sushi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3424
Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 476 razy

uklad rownan z 4 niewiadomymi

Post autor: sushi »

dostajesz \(\displaystyle{ u=1}\)

i masz

\(\displaystyle{ x-2y+z=0}\)

i dostajesz dwa parametry
ODPOWIEDZ