Oblicz det A
Oblicz det A
Witam serdecznie,
mam problem z zadaniem teoretycznie łatwym. Wygląda ono tak, a polecenie to "oblicz"
\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{ccc}1+3i&3-i&2i\\5&1-i&2-i\\i&0&i\end{array}\right|^{1/2}}\)
miałem mały problem z wzięciem całego wyznacznika pod pierwiastkiem, więc zastosowałem 1/2
od czego zacząć w tym zadaniu?
po najprostrzej lini oporu, obliczając wartość wyznacznika nie wychodzi zbyt ciekawa liczba, więc może eliminacja? prosiłbym o pomoc w tym zadaniu :]
z góry dziękuję
pozdrawiam,
bjornolf
mam problem z zadaniem teoretycznie łatwym. Wygląda ono tak, a polecenie to "oblicz"
\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{ccc}1+3i&3-i&2i\\5&1-i&2-i\\i&0&i\end{array}\right|^{1/2}}\)
miałem mały problem z wzięciem całego wyznacznika pod pierwiastkiem, więc zastosowałem 1/2
od czego zacząć w tym zadaniu?
po najprostrzej lini oporu, obliczając wartość wyznacznika nie wychodzi zbyt ciekawa liczba, więc może eliminacja? prosiłbym o pomoc w tym zadaniu :]
z góry dziękuję
pozdrawiam,
bjornolf
Oblicz det A
moja wiedza na temat macierzy wyłożona przez ćwiczeniowca ogranicza się do obliczania wyznacznika 3x3 itp. nawet eliminacji nie zdążyliśmy zrobić, a tu należy się całek podwójnych uczyć :] nie usprawiedliwia mnie to do niewiedzy. niemniej pierwszy raz takie coś widzę, i nie wiem, czy dobrze rozwiązuję.
no to wyliczając zwyczajnie det, to wyjdzie
\(\displaystyle{ \sqrt{-2i^{3}-9i^{2}+14i+7}}\)
no to wyliczając zwyczajnie det, to wyjdzie
\(\displaystyle{ \sqrt{-2i^{3}-9i^{2}+14i+7}}\)
Oblicz det A
po wykonaniu polecenia alfgordon'a, wyszło mi, że
\(\displaystyle{ \sqrt{i \cdot (-1)^{3+3} \cdot \begin{vmatrix} 1+i&3-i\\3-i&1-i\end{vmatrix}} = \sqrt{i-1-i+i-i^{2}-(9-3i-3i+i^{2})} = \sqrt{-i^{2}+6i-9} = \sqrt{(i-3)^{2}}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{i \cdot (-1)^{3+3} \cdot \begin{vmatrix} 1+i&3-i\\3-i&1-i\end{vmatrix}} = \sqrt{i-1-i+i-i^{2}-(9-3i-3i+i^{2})} = \sqrt{-i^{2}+6i-9} = \sqrt{(i-3)^{2}}}\)
Ostatnio zmieniony 21 cze 2011, o 23:23 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Znak mnożenia to \cdot.
Powód: Znak mnożenia to \cdot.