Macierz przekształcenia liniowego

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
maticio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 9 sty 2007, o 20:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraśnik

Macierz przekształcenia liniowego

Post autor: maticio »

Prosze o pomoc w tym zadaniu bo go nie rozumiem
W przestrzeni wektorowej R^3(R) z zadaną bazą kanoniczną {e_1, e_2, e_3} rozważmy wektory
u_1=(2,3,5) ; v_1=(1,1,1)
u_2=(0,1,2) ; v_2=(1,1,-1)
u_3=(1,0,0) ; v_3=(2,1,2)
Znaleźć macierz przekształcenia liniowego L: R^3->R^3 takiego żeby L(u_i)=v_i : i=1,2,3


Znam sposób na takie zadania ale myli mnie ta baza kanoniczna
Sorry, że nie pisze wzorami ale jeszcze ich nie opanowałem
ODPOWIEDZ