Witam!
W poleceniu mam:
Wyznaczyć wartości, wektory własne, macierz diagonalizującą macierz A:
\(\displaystyle{ A=\left|\begin{array}{ccc}1&0&1\\0&5&3\\-2&0&4\end{array}\right|}\)
Obliczyłem wartości własne z :
\(\displaystyle{ Det(A-xI)=0}\)
\(\displaystyle{ x _{1} =5}\)
\(\displaystyle{ x _{2}=3}\)
\(\displaystyle{ x _{3}=2}\)
A mając to, wektory własne:
\(\displaystyle{ x _{1}=5 \Rightarrow V_{1}=(0,1,0)}\)
\(\displaystyle{ x _{2}=3=3 \Rightarrow V_{2}=(\frac{1}{2} ,\frac{-3}{2},1)}\)
\(\displaystyle{ x _{3}=3=2 \Rightarrow V_{3}=(\frac{1}{2} ,0,0)}\)
I tu napotykam się na problem. Czy, aby utworzyć macierz diagonalizującą, należy zortogonalizować te trzy wektory i dopiero wtedy stworzyć macierz:
\(\displaystyle{ V_{1} \Rightarrow U_{1}}\)
\(\displaystyle{ V_{2} \Rightarrow U_{2}}\)
\(\displaystyle{ V_{3} \Rightarrow U_{3}}\)
\(\displaystyle{ U1,U2,U3}\) wzajemnie prostopadłe.
\(\displaystyle{ P=\left|\begin{array}{ccc} U_{11} &U_{21}&U_{31}\\U_{12}&U_{22}&U_{32}\\U_{13}&U_{23}&U_{33}\end{array}\right|}\)
I czy zajdzie ten warunek?
\(\displaystyle{ D= P^{-1}AP}\)
Diagonalizacja macierzy
- alfgordon
- Użytkownik
- Posty: 2176
- Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 379 razy
Diagonalizacja macierzy
\(\displaystyle{ D}\)to macierz diagonalna złożona z wektorów własnych
\(\displaystyle{ P}\) to macierz,gdzie jej kolumny to wektory własne
\(\displaystyle{ P}\) to macierz,gdzie jej kolumny to wektory własne
-
- Użytkownik
- Posty: 149
- Rejestracja: 24 paź 2010, o 09:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 18 razy
- Pomógł: 2 razy
Diagonalizacja macierzy
To wiem
Ale tu wektory nie są prostopadłe i czy należy je ortogonalizować metodą Grama Schmidta, przed stworzeniem sobie macierzy \(\displaystyle{ P}\)?
Bo taka chyba nie jest dobra:
\(\displaystyle{ P=\left|\begin{array}{ccc}1& \frac{1}{2} &1\\1&\frac{-3}{2}&-1\\0&1&1\end{array}\right|}\)
Ale tu wektory nie są prostopadłe i czy należy je ortogonalizować metodą Grama Schmidta, przed stworzeniem sobie macierzy \(\displaystyle{ P}\)?
Bo taka chyba nie jest dobra:
\(\displaystyle{ P=\left|\begin{array}{ccc}1& \frac{1}{2} &1\\1&\frac{-3}{2}&-1\\0&1&1\end{array}\right|}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 807
- Rejestracja: 9 gru 2007, o 14:39
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 181 razy
Diagonalizacja macierzy
Ale gdyby udało się znaleźć ortogonalną macierz przejścia to wtedy \(\displaystyle{ P^{-1} = P^T}\). Można więc zastosować metodę Gramma-Schmidta tak, aby ta macierz była ortogonalna?
-
- Użytkownik
- Posty: 149
- Rejestracja: 24 paź 2010, o 09:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 18 razy
- Pomógł: 2 razy
Diagonalizacja macierzy
Wektory własne i i wartości własne sa dobre, bo tyle było w odpowiedzi.
Czyli nie ma znaczenia, czy wektory są do siebie prostopadłe?
Macierz diagonalizująca, to zawsze po prostu wektory własne?
Czasem zapisuje się taki warunek:
\(\displaystyle{ D= P^{t}AP}\)
Kiedy P jest ortogonalna. Czyli, gdyby przy innej macierzy początkowej, wektory własne, były prostopadłe i by się je unormowało, to można zapisywać ten warunek na końcu, zamiast odwracania?
Czyli nie ma znaczenia, czy wektory są do siebie prostopadłe?
Macierz diagonalizująca, to zawsze po prostu wektory własne?
Czasem zapisuje się taki warunek:
\(\displaystyle{ D= P^{t}AP}\)
Kiedy P jest ortogonalna. Czyli, gdyby przy innej macierzy początkowej, wektory własne, były prostopadłe i by się je unormowało, to można zapisywać ten warunek na końcu, zamiast odwracania?