Znalezc macierz odwrotna

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
mmss444
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 93
Rejestracja: 19 maja 2010, o 14:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Tu i tam...
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1 raz

Znalezc macierz odwrotna

Post autor: mmss444 »

Mamy macierz:
\(\displaystyle{ A= \left[\begin{array}{cccc}-1&-1&-1&1\\2&1&1&-2\\-2&-1&-1&2\\-1&-1&-1&1\end{array}\right] \in M(4,R)}\)

Musze znalezc taka macierz odwrotna, ze \(\displaystyle{ B=U^{-1} \cdot A \cdot U}\).
No i juz od poczatku zaczyna sie problem...

Mam baze jadra : \(\displaystyle{ ker( \phi ) = ((0,-1,1,0), (1,0,0,1))}\), ale co z tym dalej...???

Moglby ktos mi pomoc??
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Znalezc macierz odwrotna

Post autor: »

A czym jest \(\displaystyle{ B}\)? Jesteś pewna, że nie chodzi Ci o diagonalizację macierzy?

Q.
mmss444
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 93
Rejestracja: 19 maja 2010, o 14:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Tu i tam...
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1 raz

Znalezc macierz odwrotna

Post autor: mmss444 »

Przepraszam, zjadlam cos waznego, a mianowicie: musze poszukac takiej macierzy odwrotnej \(\displaystyle{ U}\), ze \(\displaystyle{ B=U^{-1} \cdot A \cdot U}\).
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Znalezc macierz odwrotna

Post autor: »

Czy istnieje szansa, że uzyskam odpowiedź przynajmniej na pierwsze z zadanych pytań?

Q.
mmss444
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 93
Rejestracja: 19 maja 2010, o 14:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Tu i tam...
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1 raz

Znalezc macierz odwrotna

Post autor: mmss444 »

Qń pisze:Czy istnieje szansa, że uzyskam odpowiedź przynajmniej na pierwsze z zadanych pytań?

Q.
Szansa zawsze istnieje

A wracajac do zadania, to hmmmm, ciezko mi przetlumaczyc na polski, ale sprobuje: chodzi tu o partycje, tzn.macierz A ma postac normalna(nie wiem, czy tak samo jest w polskim) B partycji (2,2) liczby 4.
ODPOWIEDZ