Przestrzenie wetkorowe - symbole.
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 14 cze 2010, o 09:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
Przestrzenie wetkorowe - symbole.
Mam problem z przestrzeniami wektorowymi a dokładnie z samymi symbolami.
Gdzie moge znaleść co oznacza np kropka w kółeczku, plus itp?
Kiedyś już dostałem odpowiedź, że sa to "Oznaczają działanie dwuargumentowe określone w grupie.
"
Jednak jakie działania? Chce to zrozumieć od początku do końca.
Gdzie moge znaleść co oznacza np kropka w kółeczku, plus itp?
Kiedyś już dostałem odpowiedź, że sa to "Oznaczają działanie dwuargumentowe określone w grupie.
"
Jednak jakie działania? Chce to zrozumieć od początku do końca.
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
Przestrzenie wetkorowe - symbole.
działania mozna samemu zdefiniowac, a czy zrobic kólko z krzyzykiem, czy kólko z trojkatem, czy kwadrat z trokjatem---> to juz wedle uznania
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 14 cze 2010, o 09:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
Przestrzenie wetkorowe - symbole.
\(\displaystyle{ x \otimes y = x+ y +3/2}\)
Skoro to tylko znacznik to skąd mam wiedzieć co on oznacza np tutaj?
Skoro to tylko znacznik to skąd mam wiedzieć co on oznacza np tutaj?
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
Przestrzenie wetkorowe - symbole.
masz podany po prawej stronie przepis
"bierzesz pierwsza liczbe, dodajesz do niej druga liczbe a na koniec dodajesz półtora"-- 13 czerwca 2011, 22:49 --np
\(\displaystyle{ 4 \otimes 3 = 4+ 3 + \frac{3}{2}}\)
ale takie zapisy sluza badaniu czy to jest grupa
czy
\(\displaystyle{ x \otimes y = x+ y + \frac{3}{2}}\)
bedzie tyle samo co
\(\displaystyle{ y \otimes x = y+ x + \frac{3}{2}}\) ( przemiennosc)
"bierzesz pierwsza liczbe, dodajesz do niej druga liczbe a na koniec dodajesz półtora"-- 13 czerwca 2011, 22:49 --np
\(\displaystyle{ 4 \otimes 3 = 4+ 3 + \frac{3}{2}}\)
ale takie zapisy sluza badaniu czy to jest grupa
czy
\(\displaystyle{ x \otimes y = x+ y + \frac{3}{2}}\)
bedzie tyle samo co
\(\displaystyle{ y \otimes x = y+ x + \frac{3}{2}}\) ( przemiennosc)
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 14 cze 2010, o 09:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
Przestrzenie wetkorowe - symbole.
Podsumowując zapis np:
\(\displaystyle{ x \otimes y = 3* 4+ 5}\)
Mam rozumieć, 3 pomnożone przez 4 i jeszcze dodane 5. I teraz jeżeli w zadaniu bedzie podane, że mam sprawdzić czy to działanie jest grupa abelową to wykonuje działanie:
\(\displaystyle{ L=3*4+5
P=4+5*3
L \neq P}\) czyli to działanie nie jest grupa abelową?
I jeszcze, zapis np: \(\displaystyle{ (R,*)}\) oznacza, że w danym zbiorze naszym działaniem wewnetrznym jest tylko mnożenie?
\(\displaystyle{ x \otimes y = 3* 4+ 5}\)
Mam rozumieć, 3 pomnożone przez 4 i jeszcze dodane 5. I teraz jeżeli w zadaniu bedzie podane, że mam sprawdzić czy to działanie jest grupa abelową to wykonuje działanie:
\(\displaystyle{ L=3*4+5
P=4+5*3
L \neq P}\) czyli to działanie nie jest grupa abelową?
I jeszcze, zapis np: \(\displaystyle{ (R,*)}\) oznacza, że w danym zbiorze naszym działaniem wewnetrznym jest tylko mnożenie?
- alfgordon
- Użytkownik
- Posty: 2176
- Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 379 razy
Przestrzenie wetkorowe - symbole.
\(\displaystyle{ (R,\otimes )}\) jest grupą gdy jest łączne, ma element neutralny i każdy element \(\displaystyle{ R}\) ma element odwrotny (przeciwny).
Gdy zachodzi przemienność to grupa jest abelowa
Gdy zachodzi przemienność to grupa jest abelowa
- miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
Przestrzenie wetkorowe - symbole.
Zapis powinien być uzależniony od zmiennych. Z lewej strony masz podane działanie, po prawej jego definicję przy użyciu klasycznych symboli.\(\displaystyle{ x \otimes y = 3* 4+ 5}\)
Zatem powinno być np.:
\(\displaystyle{ x \otimes y = 3 \cdot x+ y}\)
Dla uwydatnienia tego, że jest to definicja działania, może nawet lepiej byłoby zapisywać:
\(\displaystyle{ x \otimes y := 3 \cdot x+ y}\)
Badając czy grupa jest abelowa udowadniasz, że \(\displaystyle{ x \otimes y = y \otimes x}\) dla dowolnych elementów z badanej grupy \(\displaystyle{ G}\) (czyli, że zawsze zachodzi: \(\displaystyle{ 3x+y=3y+x}\) dla elementów z \(\displaystyle{ G}\)) albo, o ile istnieje, podajesz kontrprzykład (np. \(\displaystyle{ x=4}\), \(\displaystyle{ y=5}\)):
\(\displaystyle{ 4 \otimes 5 = 3 \cdot 4 +5=17 \\ 5 \otimes 4=3 \cdot 5 +4=19 \\ 4 \otimes 5 \neq 5 \otimes 4}\)
Zatem nie jest prawdą, że \(\displaystyle{ x \otimes y=y \otimes x}\) dla dowolnych elementów z tej grupy (zakładając, że \(\displaystyle{ 4}\) i \(\displaystyle{ 5}\) do niej należały), czyli grupa nie jest abelowa.
Pozdrawiam.