Rozwiąż równanie macierzowe.
Rozwiąż równanie macierzowe.
Rozwiąż równanie macierzowe : \(\displaystyle{ X\left( A-I\right)-C=B}\) gdzie \(\displaystyle{ I}\) jest macierzą jednostkową 2x2 oraz :
\(\displaystyle{ A=}\)\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}4&-4&\\1&3&\\\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ B=}\)\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}1&2&\\3&4&\\\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ C=}\)\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}0&-1&\\-2&-3&\\\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ A=}\)\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}4&-4&\\1&3&\\\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ B=}\)\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}1&2&\\3&4&\\\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ C=}\)\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}0&-1&\\-2&-3&\\\end{array}\right]}\)
Ostatnio zmieniony 12 cze 2011, o 00:48 przez Sanio17, łącznie zmieniany 3 razy.
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Rozwiąż równanie macierzowe.
Na początek:
- Przenieś \(\displaystyle{ C}\) i wykonaj działanie z prawej strony równania
- Oblicz \(\displaystyle{ A - I}\)
- Przenieś \(\displaystyle{ C}\) i wykonaj działanie z prawej strony równania
- Oblicz \(\displaystyle{ A - I}\)
Rozwiąż równanie macierzowe.
w wyznaczeniu X. Macierz 2x2 policzę : \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}1&0&\\0&1&\\\end{array}\right]}\)
Rozwiąż równanie macierzowe.
Suma \(\displaystyle{ \left( B+C\right)}\) wynosi \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}1&1&\\1&1&\\\end{array}\right]}\) zaś różnica \(\displaystyle{ \left( A-I\right)}\) to \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}3&-4&\\1&2&\\\end{array}\right]}\).
Nie wiem czy dobrze liczę bo pierwszy raz się z takim czymś spotykam.
Jak dalej wyliczyć macierz odwrotną z różnicy \(\displaystyle{ \left( A-I\right)}\).
Nie wiem czy dobrze liczę bo pierwszy raz się z takim czymś spotykam.
Jak dalej wyliczyć macierz odwrotną z różnicy \(\displaystyle{ \left( A-I\right)}\).
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Rozwiąż równanie macierzowe.
Sanio17 pisze:Jak dalej wyliczyć macierz odwrotną z różnicy \(\displaystyle{ \left( A-I\right)}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
Rozwiąż równanie macierzowe.
Jeżeli to macierz 2x2, to można albo metodą lusterko, albo skorzystaj ze wzoru \(\displaystyle{ A^{-1}=\frac{1}{\det A} \left( A^{d}\right)^{t}}\).