Macierz dodatnio określona

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Baca48
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 195
Rejestracja: 1 sty 2008, o 13:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wielkopolska
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 56 razy

Macierz dodatnio określona

Post autor: Baca48 »

Prosiłbym kogoś o sprawdzenie czy poniższe rozwiązanie jest poprawne:

Zad: Dla jakich wartości a macierz jest dodatnio określona.

\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&a&a\\a&1&a\\a&a&1\end{array}\right]}\)

Macierz nie może być macierzą hermitowską (z jednej strony musiałyby być wartości sprzężone do a, tak?). Rozważamy więc tylko przypadek dla liczb rzeczywistych (tutaj wystarczy, aby macierz była symetryczna).

1) \(\displaystyle{ det\left[1\right] > 0 \rightarrow a \in R}\)

2) \(\displaystyle{ det\left[\begin{array}{cc}1&a\\a&1\end{array}\right] > 0 \rightarrow a \in (-1; 1)}\)

3) \(\displaystyle{ det \left[\begin{array}{ccc}1&a&a\\a&1&a\\a&a&1\end{array}\right] > 0 \rightarrow a \in (-1/2; + \infty ) - {1}}\)

Iloczyn otrzymanych warunków 1), 2) i 3) daje \(\displaystyle{ a \in (-1/2; 1)}\)
Pancernik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 634
Rejestracja: 3 mar 2009, o 14:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 143 razy

Macierz dodatnio określona

Post autor: Pancernik »

Dobrze jest to rozwiązane

\(\displaystyle{ a \in \left( - \frac{1}{2} ; 1\right)}\)
ODPOWIEDZ