Mam takie zadanko.
Sprawdź czy wektory są bazą w przestrzeni R4
\(\displaystyle{ x_1=(1,0,2,-1) \\
x_2=(2,-1,-1,2)\\
x_3=(3,-1,1,1)\\
x_4=(2,-1,1,1)}\)
Zredukowałem macierz z tymi danymi i trzeci wiersz mi się zredukował.
Jaka będzie odpowiedź na pytanie z treści zadania?
Według mnie NIE, ponieważ jeden wektor się zredukował i bazą są tylko 3 pozostałe.
Czy wektory są bazą?
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 3 lut 2008, o 18:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: POLSKA
- Podziękował: 2 razy
Czy wektory są bazą?
Ostatnio zmieniony 12 cze 2011, o 23:14 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Poprawa wiadomości. Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
Czy wektory są bazą?
Nie do końca. Jeśli są niezależne to tworzą bazę w jakiejś trójwymiarowej podprzestrzeni.
Dla przykładu \(\displaystyle{ R^2}\) i wektor \(\displaystyle{ [1,1]}\). Podprzestrzenią jest prosta \(\displaystyle{ y=x}\).
Jeśli chodzi o twoje zadanie, to nie są bazą w \(\displaystyle{ R^4}\) bo masz tylko 3 wektory niezależne.
Dla przykładu \(\displaystyle{ R^2}\) i wektor \(\displaystyle{ [1,1]}\). Podprzestrzenią jest prosta \(\displaystyle{ y=x}\).
Jeśli chodzi o twoje zadanie, to nie są bazą w \(\displaystyle{ R^4}\) bo masz tylko 3 wektory niezależne.
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 10 cze 2011, o 17:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
Czy wektory są bazą?
Widzę, że maker też się uczy do egzaminu u dr Łyko
Byłby ktoś w stanie podać całkowite rozwiązanie, w sensie jak po kolei je rozwiązywać?
Byłby ktoś w stanie podać całkowite rozwiązanie, w sensie jak po kolei je rozwiązywać?
-
- Użytkownik
- Posty: 807
- Rejestracja: 9 gru 2007, o 14:39
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 181 razy
Czy wektory są bazą?
Najpierw sprawdzamy czy są liniowo niezależne. Ponieważ wyznacznik się zeruje, to podane wektory są liniowo zależne, zatem nie mogą być bazą \(\displaystyle{ \mathbb{R}^4}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 277
- Rejestracja: 30 paź 2010, o 15:06
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 8 razy
Czy wektory są bazą?
Zacznijmy od tego:
aby określić czy jakiś układ wektorów jest baza jakiejś przestrzeni należny zwrócić uwagę czy są to wektory liniowo niezależne. Rozwiązując ten przykład gdzie:
\(\displaystyle{ x1=(1,0,2,-1) \\
x2=(2,-1,-1,2) \\
x3=(3,-1,1,1) \\
x4=(2,-1,1,1)}\)
możemy to zrobić z definicji lub liczyć wyznacznik macierzy. Wyznacznik macierzy wynosi zero, wynika z tego, ze układ tych czterech wektorów jest liniowo zależny(gdyby wyznacznik był\(\displaystyle{ \neq 0}\) wtedy sprawa była by prosta bo byłyby one liniowa nie zależne, a co za tym idzie tworzyły bazę), należy więc "pozbyć się" jednego z nich i sprawdzić czy wtedy układ jest układem liniowo niezależnym i tak aż do skutku.
natomiast jeżeli chodzi o bazę to zwracamy uwagę na wymiar przestrzeni, jeżeli mamy tak jak w tym przypadku \(\displaystyle{ dimV= 4}\) to żeby mówić, że coś jest baza tej przestrzeni musimy mieć właśnie cztery niezależne liniowo wektory. Co zrobić jesli "aż tylu" ich nie ma, bo sa np. trzy lub dwa??
należny samemu dopisać brakującą liczbę wektorów, pamiętając o tym, ze razem z pozostałymi muszą tworzyć układ liniowo niezależny.
aby określić czy jakiś układ wektorów jest baza jakiejś przestrzeni należny zwrócić uwagę czy są to wektory liniowo niezależne. Rozwiązując ten przykład gdzie:
\(\displaystyle{ x1=(1,0,2,-1) \\
x2=(2,-1,-1,2) \\
x3=(3,-1,1,1) \\
x4=(2,-1,1,1)}\)
możemy to zrobić z definicji lub liczyć wyznacznik macierzy. Wyznacznik macierzy wynosi zero, wynika z tego, ze układ tych czterech wektorów jest liniowo zależny(gdyby wyznacznik był\(\displaystyle{ \neq 0}\) wtedy sprawa była by prosta bo byłyby one liniowa nie zależne, a co za tym idzie tworzyły bazę), należy więc "pozbyć się" jednego z nich i sprawdzić czy wtedy układ jest układem liniowo niezależnym i tak aż do skutku.
natomiast jeżeli chodzi o bazę to zwracamy uwagę na wymiar przestrzeni, jeżeli mamy tak jak w tym przypadku \(\displaystyle{ dimV= 4}\) to żeby mówić, że coś jest baza tej przestrzeni musimy mieć właśnie cztery niezależne liniowo wektory. Co zrobić jesli "aż tylu" ich nie ma, bo sa np. trzy lub dwa??
należny samemu dopisać brakującą liczbę wektorów, pamiętając o tym, ze razem z pozostałymi muszą tworzyć układ liniowo niezależny.
- miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
Czy wektory są bazą?
Oczywiście, że mogą być bazą w \(\displaystyle{ \mathbb{R}^4}\), ale nie będzie to baza \(\displaystyle{ \mathbb{R}^4}\), lecz jej pewnej podprzestrzeni.3 wektory nie mogą być bazą w R4.
O ile ktoś o to prosi.należny samemu dopisać brakującą liczbę wektorów,
Pozdrawiam.