Macierz przejścia do bazy

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
MakCis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1023
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 72 razy
Pomógł: 15 razy

Macierz przejścia do bazy

Post autor: MakCis »

Znaleźć macierz przejścia od bazy \(\displaystyle{ [1,1], [1,-2]}\) do bazy \(\displaystyle{ [-1,1], [2,0]}\).

Macierz przejscia tworza kolumny współrzędnych wektorów nowej bazy w starej bazie.

Mam zatem:

\(\displaystyle{ [-1,1] = a[1,1]+b[1,-2]}\)
a=-1/3, b=-2/3

\(\displaystyle{ [2,0] = c[1,1] + d[1,-2]}\)
c=4/3, d=2/3

czyli dostaję macierz której kolumnami są wektory (a,b) i (c,d) ale robiąc sprawdzenie dostaje złe wyniki...
reflect16
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 14 cze 2012, o 15:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków

Macierz przejścia do bazy

Post autor: reflect16 »

Bo skoro chcesz przejść z bazy A do bazy B to oznacza to że wektory z A chcesz zapisać jako wektory z B a nie na odwrót
ODPOWIEDZ