Równanie macierzowe

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
MMarcin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 6 cze 2009, o 13:37
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 10 razy

Równanie macierzowe

Post autor: MMarcin »

Witam. Co pokolei policzyc w tym zadaniu:

\(\displaystyle{ A*(A*X) ^{T}+2*(A^{T})^{T}= \alpha *A^{T}, gdzie A=\left[\begin{array}{ccc}2&2&0\\1&-1&2\\2&3&-3\end{array}\right],}\) oraz \(\displaystyle{ \alpha =detA}\)
sushi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3424
Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 476 razy

Równanie macierzowe

Post autor: sushi »

najpierw det A

\(\displaystyle{ (A^T)^T= A}\)
i zapisz co wyjdzie
Awatar użytkownika
alfgordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2176
Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 379 razy

Równanie macierzowe

Post autor: alfgordon »

\(\displaystyle{ \left( A^{T}\right)^{T} =A}\)

\(\displaystyle{ \left( A \cdot X \right)^{T} =X^{T} \cdot A^{T}}\)
MMarcin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 6 cze 2009, o 13:37
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 10 razy

Równanie macierzowe

Post autor: MMarcin »

No pomylilem sie z tym \(\displaystyle{ (A^{T})^{T}}\)

mialo byc \(\displaystyle{ A*(A*X) ^{T}+2*(A^{T})^{2}= \alpha *A^{T}, gdzie A=\left[\begin{array}{ccc}2&2&0\\1&-1&2\\2&3&-3\end{array}\right], oraz \alpha =detA}\)

detA = 8
ODPOWIEDZ