Obliczyc wyznacznik :
\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{cccc}2&2&1&3\\-1&1&2&4\\2&1&-2&1\\3&1&0&3\end{array}\right|}\)
wyznacznik macierzy
-
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 7 sty 2007, o 13:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rybnik
- Pomógł: 1 raz
wyznacznik macierzy
Pierwszy wiersz mnozysz przez -2 i dodajesz do drugiego wiersza, pozniej pierwszy wiersz mnozysz przez 2 i dodajesz do 3 wiersza... w ten sposob zredukuje Ci sie pierwszy wiersz i trzecia kolumna...
zostanie wiec:
|-5 -3 -2|
| 6 5 7 |
| 3 1 3 |
i z tego obliczasz wyznacznik Sarrusem i wyjdzie det=-31
zostanie wiec:
|-5 -3 -2|
| 6 5 7 |
| 3 1 3 |
i z tego obliczasz wyznacznik Sarrusem i wyjdzie det=-31
-
- Użytkownik
- Posty: 97
- Rejestracja: 29 gru 2006, o 23:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zielona Góra
- Podziękował: 12 razy
wyznacznik macierzy
Wlasnie znalazlem moje zadanie w ksiazce, i jest wynik : -95... No, tylko nie jest pokazane jak dojsc do tego, a ja tez nie wiem. Pisze ze nalezy zastosowac rozwiniecie Laplace'a , ale jak to stosuje to calkiem inny wynik mi wychodzi
wyznacznik macierzy
Aby nie tworzyć nowego tematu kontynuuję temat wyznaczników macierzy.
Jak obliczyć wyznacznik macierzy niekwadratowej?
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}0&-4&-2&-3\\2&-1&0&-1\\1&3&2&2\end{array}\right]}\)
Jak obliczyć wyznacznik macierzy niekwadratowej?
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}0&-4&-2&-3\\2&-1&0&-1\\1&3&2&2\end{array}\right]}\)
wyznacznik macierzy
Zadanie polega na rozwiązaniu układu równań stosując wzory Cramera.jasny pisze:Macierze takie nie mają wyznaczników.
Skoro takie macierze nie mają wyznaczników, nie mozna tego układu rozwiązać korzystając z wzorów Cramera. Czy może jednak jest jakiś sposob?
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l}\qquad-4x_{2}-2x_{3}-3x_{4}=6\\2x_{1}-x_{2}\qquad\quad-x_{4}=2\\x_{1}+3x_{2}+2x_{3}+2x_{4}=-2\end{array},}\)